Ik krijg als zzp’er te maken met de inkomsten, wat is dat?

Je kan de inkomstenbelasting in het algemeen zien als een soort trechter. Je gooit je inkomen in de trechter waar, na aftrek van allerlei kosten en aftrekposten, je bruto belastbaar inkomen uitkomt. Over dit bruto belastbaar inkomen wordt dan je inkomstenbelasting berekend. Voor de inkomstenbelasting gelden de standaardtarieven van de Belastingdienst. Het resultaat na aftrek van je inkomstenbelasting uit de trechter is je vrij (netto) besteedbaar inkomen.

De inkomstenbelasting als ondernemer is de belasting die je uiteindelijk betaalt over de brutowinst uit je onderneming. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap is je inkomen (je deel van) de winst van de onderneming. Er is een algemene hele veilige stelregel dat je ongeveer 1/3 van je totale winst kwijt bent aan de inkomstenbelasting. Dus maak je          € 45.000- winst in een jaar, dan betaal je ongeveer € 15.000,- inkomstenbelasting.

Dit klinkt simpel, maar de inkomstenbelasting is vaak een stuk ingewikkelder. Je hebt namelijk allerlei kosten die je mogelijk (gedeeltelijk) kan aftrekken van je winst. Daarnaast zijn er een flink aantal aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt. Mogelijk, want zowel voor kosten als aftrekposten geldt dat er veel regels zijn. Je vindt al deze regels in het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Je kan je inkomstenbelasting als zzp'er dus zelf regelen

Tags: inkomsten, inkomsten zzp, inkomstenbelasting

verwante artikelen:

Laatste update: 2016-05-25 19:21