Hoe verwerk je zonnepanelen in je boekhouding?

Je verwerkt de aanschaf van zonnepanelen als volgt in je boekhouding. 

Ik heb WEL andere inkomsten

Voer de aanschaf van zonnepanelen in via Uitgaven. Verwerk de inkomsten (teruglevering stroom) via Inkomsten. 

Ik heb GEEN andere inkomsten

Je trekt de btw die aan je is berekend voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af van de btw die je verschuldigd bent over de levering van stroom. Boek de factuur van zonnepalen in onder Uitgave. Je maakt in de uitgavenfactuur ook een nieuwe factuurregel aan, waarbij je als omschrijving FORTAITAIRE AFTREK neerzet. Bij het btw-vakje vul je het negatieve bedrag in, zodat het totaal te betalen btw-bedrag lager wordt.

Het bedrag aan forfaitaire aftrek hangt af van het opwerkvermogen in Wattpiek (Wp) per jaar. Dit varieert van 20 EUR voor 0-1000 Wp per jaar, tot 200 EUR voor 9001-10.000 Wp per jaar. Neem voor de actuele forfaitaire aftrekbedragen contact op met de Belastingdienst of met Ficsus.nl.

Teruggave inkomstenbelasting / premie volksverzekeringen verwerken?

Je IB/PVV (Inkomstenbelasting / Premie Volksverzekeringen) zijn GEEN zakelijke inkomsten/uitgaven en verwerk je dus ook NIET in Ficsus.nl. Dit is een privépost die niet in je zakelijke boekhouding thuishoort.

Hoe boek ik teruggave omzetbelasting?

Een betaling of teruggave omzetbelasting boek je niet middels de inkomsten/uitgave-knop, maar direct in het ‘tabbladBtw’.

Betaling/ontvangst verwerken direct na het indienen van de aangifte via Ficsus.nl

-          Ga naar het tabblad Btw en naar het betreffende kwartaal

-          Dien je btw-aangifte door te klikken 'NU INSTUREN'

-          Verwerk je betaling (bij een teruggave dient dit een negatief bedrag te zijn) via het onderste deel van het tabblad btw: 'Betaling / ontvangs btw-aangifte verwerken'.

Betaling/ontvangst verwerken nadat de aangifte is ingediend, of als de aangifte niet via Ficsus.nl is gegaan:

-          Ga naar het tabblad ‘btw ‘en naar het betreffende kwartaal

-          Verwerk je betaling (bij een teruggave dient dit een negatief bedrag te zijn) via het onderste deel van het tabblad btw: 'Betaling / ontvangs btw-aangifte verwerken'.

Indien je de velden hebt ingevuld en op opslaan klikt dan wordt de betaling direct verwerkt in Ficsus.nl. De betaling verdwijnt dan van de ‘te betalen/te ontvangen’ status op je Balans. 

Hoe kan ik een jaaraangifte doen?

Kies voordat je de eerste aangifte van een jaar doet voor een periode van een jaar.

Maandelijks de btw-aangifte indienen?

Ja, dat kan zeker alhoewel je de btw-aangifte per kwartaal doet. Ga naar het tabblad ‘btw’. Daar kan je kiezen over welke periode je de volgende btw-aangifte wilt doen.