De nieuwe wet DBA

De nieuwe wet DBA, gevolgen voor zzp

Zoals jullie wellicht weten, is de kogel door de kerk: de huidige VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) gaat vervangen worden. Op 1 mei 2016 heten wij de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) welkom.

 

In ons vorige blog is al kenbaar gemaakt wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van de VAR-verklaring. Lees nu wat het doel is van de nieuwe wet.


Doel nieuwe wet DBA

Na de afschaffing van de VAR-verklaring kan via een voorbeeldovereenkomst van de Belastingdienst vrijwaring worden verkregen voor loonheffing. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen de overeenkomst nu laten toetsen door de belastingdienst.

Er kan nu gewerkt worden volgens een voorbeeldmodel, waarbij eventuele aanvullende afspraken bijgevoegd kunnen worden. Zo'n overeenkomst schept duidelijkheid over de werkrelatie tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer.

 

Het is overigens niet verplicht om via een modelovereenkomst te werken. De belastingdienst geeft hiervoor het volgende voorbeeld:

''Vaak is hier ook geen twijfel over. Zo is het voor een schilder die iedere dag de buitenkant van een huis schildert, niet relevant om zo'n overeenkomst te gebruiken. Het is duidelijk dat hij niet in dienst is bij iemand'' 

Wat is het doel nu eigenlijk van de nieuwe wet? De belastingdienst geeft aan dat de nieuwe wet beter aansluit bij de dagelijkse praktijk van het ondernemerschap, dat de balans in verantwoordelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemers beter wordt verdeeld alsmede dat de belastingdienst efficiƫnter kan handhaven.

Door middel van een modelovereenkomst gaat de belastingdienst ervan uit dat er sprake is van zelfstandig ondernemerschap. De nieuwe wetgeving doelt er dus op om schijnzelfstandigheid effectiever tegen te gaan.

De opdrachtgever en opdrachtnemers worden nu ook samen verantwoordelijk voor de fiscale kwalificatie van de arbeidsverhouding. 


Uitzondering nieuwe wet DBA

Let op: heb jij al een VAR-verklaring. Dan mag je deze gewoon blijven gebruiken tot de nieuwe regeling ingaat.

De bedrijfsactiviteiten moeten dan natuurlijk niet veranderd zijn. Het is dan niet nodig om een nieuwe VAR-verklaring aan te vragen.