Ondernemerscheck van de Belastingdienst

Ondernemerscheck van de Belastingdienst

Een van de leuke dingen aan het ondernemerschap zijn de ondernemersaftrekmogelijkheden die de Fiscus biedt. Ook een zzp'ers kan hier dus in aanmerking voor komen.

 

Dan is het belangrijk om door de belastingdienst als een 'echte' ondernemer gezien te worden.

 

Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is dat ook voor de belastingdienst. De activiteiten dienen zich af te spelen in het economisch verkeer en er bestaat de mogelijkheid om winst te behalen. Ook dient er sprake te zijn van een bron van inkomsten.

Als de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, dan kom wordt je niet gekenmerkt als ondernemer. Dan kom je niet in aanraking met de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting zijn er drie bronnen van inkomen:

  • Loon uit dienstbetrekking
  • Winst uit onderneming
  • Resultaat uit overige werkzaamheden

De belastingdienst heeft hier een handige tool voor ontwikkeld. Deze tool wordt de OndernemersCheck genoemd.

Deze tool geeft je meer duidelijk over de vraag of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je checkt het aan de hand van maximaal 20 vragen over jouw situatie. Over de vier belangrijke thema's rond het ondernemerschap: zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang. Belangrijk, want dat bepaalt op welke aftrekposten je kan rekenen.

Dus wil je weten hoe het voor jou zit? check het nu.