Hoe moet ik mijn inkomstenbelasting berekenen als zzp’er?

Als zzp’er betaal je net als iedereen in Nederland met een inkomen belasting over je inkomen, dit is de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting is één van de twee belastingen waar iedere zzp’er mee te maken krijgt. De andere belasting is de btw (omzetbelasting). De hoogte van de inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf bepaald aan de hand van je aangifte. Deze aangifte moet elk jaar voor 1 april worden gedaan, als ondernemer kan je hier uitstel voor aanvragen. De overheid omschrijft de inkomstenbelasting zelf als volgt op haar website: “Als je in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten hebt, moet je daarover belasting betalen. Je betaalt belasting over je inkomen, over financiële belangen in een vennootschap en over je spaargeld en beleggingen.”

Als je wilt weten hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, dan zal je eerst moeten begrijpen hoe de inkomstenbelasting werkt. Als je dit weet, kan je zelf grofweg berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet afdragen en hoeveel geld je dus moet reserveren om te voldoen aan de inkomstenbelasting.

Belangrijk om te weten over de inkomstenbelasting is:

-          De inkomstenbelasting heeft helemaal niets te maken met de btw. Het zijn dus twee totaal verschillende belastingen

-          Je betaalt inkomstenbelasting over je inkomen

-          De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van je winst: meer winst = meer belasting

-          Er zijn veel aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen

-          De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend, maar je kunt ook maandelijks een voorlopig bedrag betalen

-          Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting betaal je een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZWV)

In Nederland gelden de volgende belastingtarieven (2016) voor de inkomstenbelasting (voor niet AOW gerechtigden):

t/m € 19.822,-                        36,5%

€ 19.823,- t/m € 57.585          42%

> € 57.586                              52%

Als je in 2015 € 50.000,- winst maakt, dan betaal je over het gedeelte tot € 19.823 36,5% belasting en over de rest 42%.

Reken je dit uit dan kom je inkomstenbelasting in totaal uit op € 19.910,-. De berekening hiervan is als volgt: € 7.235,- inkomstenbelasting over je winst t/m € 19.822 en € 12.675,- over de rest.

Tags: aangifte inkomstenbelasting zzp, bijdrage zorgverzekeringswet, inkomstenbelasting berekenen, inkomstenbelasting zzp

verwante artikelen:

Laatste update: 2016-06-06 12:39