Financial lease verwerken in je boekhouding?

In dit voorbeeld behandelen we de financial lease van een auto. Hieronder vind je de stappen die nodig zijn om dit correct in je Ficsus-boekhouding te boeken: 

De aankoop van de auto: hiervan zal je een factuur hebben ontvangen. Deze factuur boek je als nieuwe uitgave met vermelding van de juiste bedragen, dus aankoopbedrag en btw. Let op de evt. margeregeling; je kunt het btw-bedrag handmatig aanpassen.

Doordat je als type "Auto" selecteert, zal Ficsus.nl een regel met afschrijvingen en restwaarde openen. Vul dit in. Ficsus.nl zet de auto dan voor je op de balans en berekent de afschrijvingen.

De factuur die je zojuist hebt ingevoerd, zet je op status "betaald met privérekening" (onderste gedeelte van de factuur).

Ga naar het tabblad bank en de knop leningen. Voeg een nieuwe lening toe en noem deze financial Lease. Bij de ontvangst van de betaling geef je aan dat je deze op de privérekening in Ficsus.nl hebt ontvangen. Het leasebedrag staat nu op de balans als een schuld.

Zowel de lening als de auto zijn buiten het saldo van Ficsus.nl omgegaan, omdat je praktisch gezien geen mutaties op je (zakelijke) bankrekening hebt uitgevoerd. De storting en onttrekking op je privérekening in Ficsus.nl heffen elkaar daarnaast op.

De maandelijkse aflossingen splitst je in rente en een aflosbedrag. Voor de aflossing gebruik je bij het tabblad bank de knop leningen. De lening zal op de balans afnemen. Voor de rente die je maandelijks moet betalen maakt je apart een zakelijke uitgave, type rente.

Mocht de grootboekcode rente nog niet zichtbaar zijn bij uitgebreide modus, dan kan je bij opties >> grootboekcodes >> grootboekcode toevoegen een nieuwe type aanmaken (kosten).

 

 

 

 

Bespaar op inkomstenbelasting

Stappenplan voor zzp'ers

Beparen op inkomstenbelasting
Download gratis e-book