Hoe verwerk ik financial lease in mijn boekhouding?

Je verwerkt de financial lease als volgt in je boekhouding:

Voorbeeld:

Binnenkort komt er een bedrijfswagen. Deze moet op de balans van de onderneming. Ik ga financial leasen bij de bank. Een bedrag van 26.000 wordt rechtstreeks door de bank aan het autobedrijf betaald. Ik betaal de btw en nog een extra bedrag van 3000 euro. Hoe neem ik dit op in de boekhouding. Ik ontvang de factuur, maar van deze factuur betaal ik alleen 3.000 euro en de btw. De rest betaalt de bank. Hoe zorg ik dat de bus netjes op de Balans komt zonder dat de volledige factuur wordt afgeschreven van mijn bankrekening?

Volgende maand ga je een bedrijfswagen aanschaffen voor je onderneming. Je geeft aan dat €26.000,- door de bank wordt betaald aan het autobedrijf. Dit betekent dat je onderneming het economisch eigendom bezit van de auto en de bank het juridisch eigendom.

Je kunt de volgende stappen doorlopen om je auto correct in te voeren in Ficsus.nl: 

  1. Klik op de roze knop 'uitgave' en daarna op de link 'uitgebreide modus'. Hierin vul je alle velden in.
    • De totale waarde van de auto incl. btw tot de betaling; hierbij maak je geen gebruik van de afschrijvingsmogelijkheden.
    • de betaling kan je in twee delen boeken: de €26.000,- en de €3.000,- + btw. Allebei dienen ze ten laste van je gewone bankrekening te komen.
  2. Je maakt een nieuwe lening ter waarde van €26.000,- aan met bijv. de naam 'financial lease' en je selecteert je zakelijke bankrekening. Je stort het bedrag op de gewone zakelijke bankrekening; je banksaldo in Ficsus.nl komt dan weer overeen met het saldo volgens de bank.

Bespaar op inkomstenbelasting

Stappenplan voor zzp'ers

Beparen op inkomstenbelasting
Download gratis e-book