Btw-belast en btw-vrijgesteld apart opnemen in Ficsus.nl?

In Ficsus.nl kan je eenvoudig inkomsten en uitgaven boeken. Bij elke inkomsten of uitgaven kan je aangeven of deze inclusief btw is of zonder btw. Dit betekent dat je in Ficsus.nl al je inkomsten en uitgaven kunt inboeken. 

Als je een factuur inboekt dan verrekent Ficsus.nl deze voor je in het btw-overzicht, waarmee je direct btw-aangifte kunt doen. Indien je voor je vrijgestelde kosten 'geen btw' hebt ingevuld worden deze ook niet mee genomen in de btw-aangifte. Je doet met Ficsus.nl dan ook alleen btw-aangifte over het btw-belaste gedeelte.

Bedrag inkomsten op btw-blad klopt niet met werkelijk inkomen?

Op het btw-blad wordt (conform de methode van de Belastingdienst) het inkomstenbedrag teruggerekend vanuit het afgeronde bedrag van de te betalen btw.

Voorbeeld:
Je had aan inkomsten 1050 euro. 21% btw betekent 220,50 euro. Het afgeronde btw-bedrag is dan 221 euro. Op het btw-blad verschijnt nu een bedrag aan inkomsten van 199/21*100 = 1052.

Hoe ga ik naar het juiste kwartaal voor de btw-aangifte?

Hieronder onze instructie: Als je halverwege een jaar begint met Ficsus.nl - en in dat jaar dus reeds (een aantal) btw-aangiften hebt gedaan - moet je eenmalig je (gedane) btw-aangiften handmatig doorlopen om tot het actuele kwartaal te komen.

Doorloop hiervoor de volgende stappen:

-          Ga naar het tabblad ‘btw’

-          Kies net zolang de periode waarover u aangifte wilt doen totdat u bij het juiste kwartaal bent aangekomen.

Btw-bedrag op het btw-blad klopt niet met btw-bedrag op de balans?

Op de balans zie je het btw-bedrag exclusief de afronding, op het btw-blad zie je het afgeronde bedrag.

hoe verwerk ik in de balans te ontvangen of te betalen btw?

Als je dit ziet bij de btw-betalingen die je reeds verrekend en betaald hebt, dan zijn deze klaarblijkelijk nog niet (op de juiste wijze) verwerkt in Ficsus.nl.

Een betaling of teruggave omzetbelasting boek je niet middels de inkomsten/uitgave-knop, maar direct in het tabblad Btw. Dit kan je eenvoudig alsnog doen door helemaal onderaan het btw blad de betaling / ontvangst van de btw-aangifte te verwerken.

Indien je de velden hebt ingevuld en op ‘opslaan’ klikt dan wordt de betaling direct verwerkt in Ficsus.nl. De betaling verdwijnt dan van de ‘te betalen/te ontvangen’ status op je Balans.

TIP!
Door je kwartalen langs te gaan bij het tabblad Btw kan je zien of de betaling al verwerkt is. Indien je de betaling nog dient te verwerken zal er "Nog te betalen: <bedrag>" staan.

TIP!
Werk je met bankmutaties importeren en heb je de btw-betaling op je bankrekening al verwerkt middels een reguliere uitgave? Ga naar het tabblad Mutaties en verwijder de betreffende mutatie. Je geïmporteerde mutatie zal weer de status te boeken krijgen.