Handige hypotheektips voor zzp'ers

Handige hypotheektips voor zzp'ers

Het is voor een zzp'er mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Let wel op dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. De hypotheekverstrekker wil er namelijk zeker van zijn dat jij je hypotheeklasten kunt betalen, nu en in de toekomst.

Je hebt namelijk te maken met wisselende inkomsten. Om te bewijzen dat jij er financieel sterk genoeg voorstaat, moet je een heleboel informatie aanleveren aan de hypotheekverstrekker.

Ficsus.nl geeft hierover graag hints en tips.


1. Zorg dat je de financiële administratie op orde hebt 

Als zzp'er heb je te maken met wisselde inkomsten. Je financiële situatie is minder stabiel dan van een werknemer. Om die reden wil de hypotheekverstrekker je financiële situatie grondig checken.

Zorg er daarom voor dat je overzicht hebt in je financiële situatie, alvorens je met de hypotheekverstrekker gaat praten. Met het online boekhoudprogramma van Ficsus.nl is het eenvoudig om overzicht te krijgen in je financiële situatie.

Ficsus.nl is namelijk speciaal gericht voor de zzp'ers. Je voert zeer eenvoudig je inkomsten en uitgaven in. Ficsus zorgt dat deze boekhoudkundig op een juiste en overzichtelijk manier worden verwerkt.

Door het jaar heen kun je van elke willekeurige datum de balans en winst- en verliesrekening raadplegen. Op die manier kom je als zzp'er betrouwbaar en vakkundig over bij je hypotheekverstrekker.

2. Stel een goede winstprognose op 

Met een winstprognose wordt een inschatting gemaakt van de mogelijke verdiensten. Het is belangrijk om altijd minimaal twee verschillende scenario's uit te werken. Hierdoor is er ruimte voor een optimistisch scenario, een tegenvallend scenario en een realistische scenario. 

Vooral het tegenvallende scenario is van belang om inzicht te krijgen in de financiële gevolgen van een tegenslag. Het is ook van belang dat je prognose een betrouwbaar beeld geeft.

Steek daarom veel tijd in het marktonderzoek om een scherp beeld te krijgen van bijvoorbeeld de gangbare uurtarieven binnen jouw branche en de prijzen van vergelijkbare producten en diensten.

3. Let op de verschillen tussen de hypotheekverstrekkers 

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de voorwaarden die hypotheekverstrekkers stellen aan zzp'ers. Hieruit blijkt dat er grote verschillen zijn tussen hypotheekverstrekkers in de voorwaarden die zijn stellen aan de zzp'ers.

Kijk daarom rond en vergelijk hypotheekverstrekkers. Vraag je hypotheekadviseur om advies.

4. Cijfers over de laatste drie jaar

Als zzp'er wordt er door de aanbieder van een hypotheek naar de cijfers van de laatste drie jaar gekeken, terwijl er bij mensen in loondienst vaak vooruit wordt gedacht. De hypotheekverstrekker berekent de hypotheek op basis van je gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar of een percentage van dit gemiddelde.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je pas 1 jaar bezig bent. Aan de hand van je persoonlijke situatie wordt er bepaald of een hypotheek verantwoord is. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij Florius, ABN AMRO en Rabobank.

5. Bereken je maximale hypotheek

Diverse hypotheekverstrekkers hebben handige tools op hun website die de maximale hypotheek voor je berekenen. Momenteel geldt voor iedereen, dus ook voor zzp'ers, dat een nieuwe hypotheek in 2016 niet hoger mag zijn dan 102 procent van de waarde van de woning.

Dit percentage wordt elk jaar met 1 procent verlaagd tot 100 procent van de woningswaarde in 2018. Ook moet de hypotheek in dertig jaar volledig zijn afgelost.