Boekhoudprogramma zzp

Boekhoudprogramma zzp: Je kan er niet meer omheen!

Boekhoudprogramma zzp gebruiken? Veel zzp'ers zijn op zoek naar een goed, voordelig en eenvoudig boekhoudprogramma.

Je wilt graag een boekhoudprogramma dat je volledige administratie bijhoudt en alle verplichte informatie levert zonder zelf kennis te hoeven hebben van boekhouden. 

Als zzp'er wil je namelijk niet bezig zijn met ingewikkelde termen als ‘journaalpost’, ‘beginbalans’ of ‘memoriaalboeking’. Je zult ervaren dat een boekhoudprogramma slim en eenvoudig kan werken.

Bekijk snel even dit voorproefje om te zien hoe ons boekhoudprogramma zzp werkt:

 


Klaar om alles te weten te komen over een boekhoudprogramma voor zzp? Here we go!

Inhoud (boekhoudprogramma zzp)

Wat is een online boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma heeft als primaire doel je administratie te structuren en te ordenen. Je houdt op die manier financieel overzicht op je bedrijf. 

Daarnaast draait het boekhoudprogramma voor jou de financiële overzichten. Het enige wat je hiervoor moet doen is het invoeren van je inkomstenfacturen en uitgavenfacturen. 


Dit resulteert automatisch in een balans, winst- en verliesrekening en een btw-aangifte. 

 

Tevens archiveert het boekhoudprogramma je administratie zodat je aan de bewaarplicht voldoet. Iedere zzp'er is namelijk wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren. Dit wordt de fiscale bewaarplicht genoemd. 

Een online boekhoudprogramma heeft vele voordelen ten opzichte van een offline boekhoudprogramma. Je hebt met een online boekhoudprogramma 24/7 toegang tot je boekhouding. Inloggen kan eenvoudig via je webbrowser.

Het leuke aan online is dat je administratie te bereiken is met je smartphone, tablet of desktop. Je kunt dus overal, waar je maar wilt, boekhouden!

 Online boekhoudprogramma

 
Omdat de boekhouding online staat, heb je vaak de beschikking tot de laatste versie. Het is daarom niet nodig om handmatig up-dates uit te voeren. 

Een online boekhoudprogramma maakt voor jou ook automatisch back-ups. Mocht er onverhoopt iets met bijvoorbeeld je laptop gebeuren, dan heb je altijd de beschikking over je boekhouding. Op die manier kun je met een gerust hart boekhouden. 

Nu we weten wat een 'online' boekhoudprogramma is, gaan we dieper graven in het gegeven wat een boekhoudprogramma nu eenvoudig maakt. 

Eenvoudig boekhoudprogramma

Wat is nu een eenvoudig boekhoudprogramma? Om die vraag te beantwoorden is het evident om te onderzoeken voor welke doelgroep het boekhoudprogramma is gemaakt.

Een onderneming, met personeel in dienst, heeft vaak specifiekere wensen dan een zzp'er. Een zzp'er is vaak gebaat bij een eenvoudig boekhoudprogramma, zonder te veel toeters en bellen. 

Waarom is het zo belangrijk dat een boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk is? Allereerst wil je niet te veel kwijt zijn aan je boekhouding. Alle werkzaamheden van het bedrijf komen immers voor rekening van de zelfstandig ondernemer.

Daarom moet je zo efficiënt mogelijk met je kostbare tijd omspringen.

 

 

Op een zo snel en eenvoudig mogelijke manier wil je je inkomsten-en uitgavenfacturen in je boekhoudprogramma verwerken. Dit proces moet je nog amper tijd kosten. Jij voert het eenvoudig in en het boekhoudprogramma draait voor jou de financiële overzichten. 

Een van die financiële overzichten is de btw-aangifte. Je wilt deze niet zelf handmatig invullen. Je boekhoudprogramma moet de btw-aangifte voor je opstellen. Even snel controleren en met één druk op de knop versturen naar de Belastingdienst. Mooi, dat is ook weer geregeld. 

Een pré van een eenvoudig boekhoudprogramma is ook de koppeling met je bankrekening. Je wilt dat je boekhoudprogramma de banktransacties automatisch in je administratie verwerkt. Op die manier ben je real-time aan het boekhouden. 

De meeste boekhoudprogramma's zijn gemaakt om het leven makkelijker te maken, maar het kan gebeuren dat je tegen een probleem aanloopt. Dan is het wel zo fijn dat het bedrijf beschikt over een adequate helpdesk. Deze helpdesk zal je vragen binnen een korte termijn moeten beantwoorden.

Je zal er toch niet aan moeten denken dat het weken duurt voordat je een passend antwoordt krijgt, en hierdoor je boekhouding stil ligt.

 

Je bent namelijk verplicht om te voldoen aan de boekhoudregels van de Belastingdienst. Je btw-aangifte moet bijvoorbeeld op tijd verstuurd worden. 


Je kan wel kiezen voor een eenvoudig boekhoudprogramma, maar is dit ook een goed boekhoudprogramma? Hoe zit het bijvoorbeeld gesteld met de veiligheid van het boekhoudpakket? lees hier snel meer over..

Wat is een goed boekhoudprogramma?

Een goed boekhoudprogramma zal allereerst aan de laatste wet- en regelgeving moeten voldoen. Voldoet een boekhoudprogramma hier niet aan, dan kun je in de problemen komen met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft bijvoorbeeld belang bij een correct opgestelde btw-aangifte. Je zal er toch niet aan moeten denken dat hier fouten inzitten, waardoor je juist te veel of te weinig btw betaalt. 

Naast de btw-aangifte zijn er nog andere boekhoudkundige overzichten die een boekhoudprogramma voor je maakt. Je kunt dan denken aan een balans of winst- en verliesrekening. Het is dan niet zozeer voor de Belastingdienst van belang dat deze overzichten juist zijn opgesteld, maar juist voor jezelf. Je wilt toch precies weten hoe je bedrijf reilt en zeilt. 

Allemaal leuk en aardig, maar op welke manier kan ik nu controleren of mijn boekhoudprogramma voldoet aan de laatste wet- en regelgeving? Ik ben namelijk een hardwerkende ondernemer en geen boekhouder. Deze vraag was zo prangend dat zelfs de Belastingdienst hierover heeft nagedacht. Het zal toch fijn zijn als er een keurmerk op de markt komt die onafhankelijk controle kan uitoefenen op de verschillende boekhoudprogramma's. 

Om die reden is in samenwerking met de Belastingdienst het keurmerk Zeker-Online geboren. 

 

Boekhoudprogramma en keurmerk Zeker-Online

Beschikt een partij over dit keurmerk, dan voldoet deze partij over de laatste wet- en regelgeving op het gebied van online boekhouden. Een onafhankelijk stichting - genaamd stichting Zeker Online - controleert aan de hand van 250 streng geselecteerde normen of het boekhoudprogramma correct werkt en voldoet aan de laatste eisen op het gebied van veilig internetten. 

Er wordt bijvoorbeeld gekeken in hoeverre een boekhoudprogramma in staat is om cyberaanvallen af te slaan. 


Je krijgt niet zomaar de beschikking over het keurmerk Zeker-Online. In een periode van zes maanden moet je kunnen aantonen dat je voldoet aan de streng geselecteerde normen. Voldoe je hier niet aan, dan ontvang je helaas niet het keurmerk. 

 

Download nu het normenkader van Stichting zeker-Online en ga veilig online boekhouden


Over welke functionaliteiten zal een goed boekhoudprogramma nog meer moeten beschikken? Wij zochten het uit. 

Factuurmodule
Een goed boekhoudprogramma beschikt de mogelijkheid om online facturen te versturen. Met één druk op knop voeg je je gewerkte uren, prijs en producten toe aan je factuur. Deze factuur moet er natuurlijk wel verzorgt uitzien.

Om dit te bereiken moet het boekhoudprogramma je de mogelijkheid bieden om een factuur op te maken in je eigen huisstijl. Een factuur in je eigen huisstijl ziet er natuurlijk professioneler uit. 

Herinneringen of aanmaningen wil je ook snel met het boekhoudprogramma versturen.

Wist je bijvoorbeeld, dat 95% van de klanten binnen drie dagen na een aanmaning alsnog tot betaling overgaat?

 

Boekhoudprogramma zzp factuurmodule

 
Urenregistratie 
In je boekhoudprogramma wil je je (gewerkte)uren bijhouden. Deze uren wil je vervolgens koppelen aan een project. Op die manier weet je precies hoeveel uur je aan een project besteedt en of het project rendabel is. 

Deze (gewerkte)uren wil je vervolgens direct kunnen factureren naar je opdrachtgever. Je urenregistratie dient gekoppeld te zijn met je factuurmodule. Met één muisklik voeg je de uren toe aan je factuur en verstuur deze direct naar je opdrachtgever. 

Daarnaast biedt urenregistratie nog een bijkomend voordeel. Zie direct of je het fiscaal aantrekkelijk urencriterium al hebt gehaald. 

 

Wist je dat zzp'ers die meer dan 1.225 uur op jaarbasis werken in aanmerking komen voor duizenden euro's voordeel?

 

Boekhoudprogramma zzp en urenregistratie

 

Kilometerregistratie 
Ritten bijhouden is vaak niet je hobby, maar het goed geregeld hebben voelt toch lekker! Een goed boekhoudprogramma beschikt over de mogelijkheid om je ritten te administreren.

Een correcte rittenadministratie is niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Je wilt namelijk inzichtelijk hebben hoeveel kilometers je voor een bepaalde opdrachtgever rijdt. Deze gereden kilometeres wil je namelijk doorbelasten aan je opdrachtgever. Je auto rijdt namelijk (nog) niet op water. 

Met een sluitende kilometerregistratie kan je tevens voorkomen dat je bijtelling moet betalen. Je moet kan kunnen bewijzen dat je op kalenderbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. 

 

Boekhoudprogramma en kilometerregistratie

 

Wist je dat ook voor privéauto's btw op benzine of diesel soms aftrekbaar is?

 

Bankkoppeling
Een goed boekhoudprogramma heeft de beschikking over een bankkoppeling. Door een koppeling met je bank worden de bankafschriften 1-op-1 geïmporteerd in je boekhoudprogramma.

Je hoeft de mutaties niet meer handmatig in te voeren. Een bankkoppeling werkt snel, makkelijk en maak de kans op fouten tijdens het invoeren van transacties minimaal.

Er wordt voornamelijk gewerkt met een MT940-bestand. Alle gerenommeerde Nederlandse banken maken gebruik van het MT940-bestand, waardoor het niet uitmaakt of je een bankrekening hebt bij bijvoorbeeld:

Rabobank, ABN Amro, SNS bank, Triodos, Knab, ASN Bank of ING-bank.Boekhoudprogramma met bankkoppeling


Bonnetjes scannen
Ben jij het ook beu om je bonnetjes en facturen handmatig in te voeren? Je wilt toch een boekhoudprogramma die beschikt over een handige app om je bonnetje in te scannen? 

Scan de bonnen en facturen in op het moment dat je deze ontvangt. Met een slimme app scan je bonnen en facturen in met de camera van je smartphone en deze komen direct in ons boekhoudprogramma terecht.

Deze ontwikkeling wordt ondersteund door de Belastingdienst.

Het bewaren van papieren bonnetjes of facturen niet langer nodig is.


Bonnetjes scannen in je boekhoudprogramma

Nu we weten welke functionaliteiten noodzakelijk zijn om onder de noemer 'goed boekhoudprogramma' geschaard te worden, is het tijd om te kijken naar de prijs. Is een boekhoudprogramma gratis? Zo nee, hoeveel kost een boekhoudprogramma dan? 

Gratis boekhoudprogramma 

Gratis boekhoudprogramma? Nee, dat is eigenlijk niet mogelijk! Bedrijven die hun online boekhoudprogramma gratis aanbieden verdienen op een andere manier geld. Zij genereren inkomsten met de verkoop van je gegevens, of met het pushen van ongewenste reclame. 


Moet een boekhoudprogramma dan duur zijn? Nee, dat zeker niet! Sommige bedrijven vragen gerust €75,00 euro per maand voor hun boekhoudprogramma. Je kunt al online boekhouden voor enkele tientjes per maand. Daar zit ALLES bij in.

Veel ondernemers zijn er naar op zoek: een gratis boekhoudprogramma. Dit lijkt een slimme keuze. Immers, het geld dat je uitspaart door gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma kun je uitgeven aan leukere dingen voor je onderneming!

Waar vind ik een gratis boekhoudprogramma?
Op internet kun je veel gratis boekhoudprogramma’s vinden.

Kijk bijvoorbeeld bij bedrijven die handelen in vertrouwelijke gegevens van klanten, bedrijven die puur en alleen uit zijn op het gericht doen van aanbiedingen, of partijen die het gratis boekhoudprogramma gebruiken om eigenlijk een van hun andere diensten aan te bieden.

Een echt goed gratis boekhoudprogramma is een utopie. Er zal altijd iets achter zitten. Ook op het gebied van veiligheid zal een gratis boekhoudprogramma geen geavanceerde en dure veiligheidsmaatregelen hebben genomen.

Is een gratis boekhoudprogramma veilig?
Gratis boekhoudprogramma wel veilig? Ja en nee. Of een boekhoudprogramma veilig is kan natuurlijk gezien worden aan het keurmerk Zeker-Online. 

Op dit moment is er GEEN gratis boekhoudprogramma dat dit keurmerk bezit.


Dit betekent dat volledig gratis boekhouden dus ook niet veilig is. Het beste alternatief is gebruik te maken van een tijdelijk gratis boekhoudprogramma.

Waar vind ik het beste gratis boekhoudprogramma?
Het beste en veiligste gratis boekhoudprogramma is een tijdelijk gratis boekhoudprogramma. In dat geval maak je gebruik van een gratis proefperiode.

 

Dat is wél een slimme keuze!


Met een gratis proefperiode kun je het boekhoudprogramma gebruiken voor een bepaalde tijd (meestal 2 weken) waarna je op dat moment besluit om verder te gaan (of niet).  

 Gratis boekhoudprogramma


Nu we gezien hebben dat een boekhoudprogramma niet gratis kan zijn, is het interessant om eens te kijken op welke manieren je nog meer kunt boekhouden. Een veel gehoorde term is: boekhouden in Excel. Hoe werkt dit eigenlijk en is dit een goed alternatief voor een 'gewoon' online boekhoudprogramma. 


Boekhoudprogramma Excel

Het 'boekhoudprogramma' van Excel gebruiken? Waarom zal je dat eigenlijk willen? Tegenwoordig kun je veel sneller en eenvoudiger boekhouden: namelijk met een online boekhoudprogramma. Graag wil ik uitleggen waarom dat zo is. 

Je administratie in Excel lijkt een prima keuze. De meeste zzp'ers beschikken namelijk al over Excel en dit scheelt weer in de portemonnee. 

Je boekhouding bestaat voornamelijk uit het invullen van je inkomsten en uitgaven. Aan de hand van de inkomsten en uitgaven wordt de balans en winst-en verliesrekening opgesteld. Je zult al snel ervaren dat deze overzichten lastig in Excel zijn te maken. 

Je zult dan echt verstand moeten hebben van formules die in Excel beschikbaar zijn.


De btw-aangifte behoort ook tot een verplicht onderdeel van je boekhouding. Een boekhoudprogramma in Excel beschikt helaas niet over een automatisch koppeling met de Belastingdienst. Je zult dus handmatig btw-aangifte moeten verwerken.  Al met al wordt boekhouden in Excel al snel een administratieve rompslomp. 

En wat dacht je van de factuurmodule. Deze vind je niet in Excel. Je zal nu steeds handig je facturen moeten opstellen, wat natuurlijk niet efficiënt werkt. 

Terecht, je betaalt wel iets meer voor een boekhoudprogramma dan voor Excel, maar je mist echt de koppeling met de Belastingdienst. Als je als zzp'er echt geen zorgen wilt hebben over je boekhouding, dan moet je kiezen voor een online boekhoudprogramma.

Tegenwoordig werken veel zzp'ers op een mac. Een boekhoudprogramma draait meestal wel goed op een windows-computer, maar is dit ook het geval op een mac? Wij zochten het uit.

Boekhoudprogramma mac


Boekhoudprogramma mac

 

 

Als zzp’er op een mac ben je uiteraard ook op zoek naar een online boekhoudprogramma. Veel boekhoudprogramma’s werken niet op een Mac. Kies daarom voor een boekhoudprogramma dat ontworpen is met een Mac.

Een Mac (voor het gemak even de verzamelnaam van alle MacBooks, iMacs, iPads en iPhones) staat bekend om haar gebruiksvriendelijkheid en design. Als Mac-gebruiker wil je dus ook een boekhoudprogramma dat hierin meegaat. 

Een boekhoudprogramma dat niet alleen goed werkt op de Mac, maar ook dezelfde look-en-feel en gebruiksvriendelijkheid heeft als de Mac.

Bij de iPhone noch Mac kwam een handleiding. Door de functies op een intuïtief juiste manier te verpakken wist je als Mac-gebruiker gewoon wat je moest doen om iets gedaan te krijgen. Deze Mac ervaring hebben sommige aanbieders van boekhoudsoftware doorgevoerd. |

 

Kijk daarom altijd even of een boekhoudprogramma goed werkt op een mac. 


We hebben nu ontzettend veel zaken met elkaar vergelijken. Wat is bijvoorbeeld een goed boekhoudprogramma en bestaat er ook een gratis variant? Nu is het tijd om uit te zoeken wat het beste boekhoudprogramma is. 


Beste boekhoudprogramma

Om het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers te kunnen worden zijn er een aantal zaken van belang.

Als eerste de kwaliteit.
Het boekhoudprogramma moet kwalitatief het beste in elkaar zitten. 

Dit betekent dus dat alle inkomsten en uitgaven die worden ingevoerd ook boekhoudkundig om de goede manier worden verwerkt in de balans en de winst-en verliesrekening. Dit lijkt evident, maar is het niet.

Er moet een dubbele controle plaatsvinden. Dit concept van “dubbel boekhouden” (iets moet zowel op de balans als via de resultatenrekening op hetzelfde uitkomen) doet lang niet iedereen. Ook moet het eenvoudig zijn in gebruik.

Een boekhoudprogramma waar je boekhoudkundige kennis voor nodig hebt is wat ons betreft niet aan te merken als beste boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Als tweede moet het boekhoudprogramma veilig zijn.
Ook dit klinkt evident, en –helaas– is dat wederom niet. Alhoewel veel (niet eens alle) online boekhoudprogramma’s werken met SSL is dit lang niet genoeg.

Kies ALTIJD voor een online boekhoudprogramma dat het Keurmerk Zeker-Online bezit.  


Alleen dan heb je het beste! Dit Keurmerk Zeker-Online verkrijgt een online boekhouder niet door het invullen van een vragenlijst en het betalen van een klein bedrag, nee, het Keurmerk Zeker-Online kan ALLEEN worden verkregen nadat een externe auditor gedurende 6 maanden op rij bijna 300 strenge veiligheidsnormen heeft gecontroleerd.

Als derde moet een online boekhoudprogramma voor zzp’ers betaalbaar zijn
Gratis? Nee. Partijen die een gratis online boekhoudprogramma voor zzp’ers aanbieden verdienen hun geld met je gegevens, of met het pushen van reclame. Moet het dan duur zijn? Nee, ook niet.

Er zijn partijen die bij zzp’ers voor online boekhouden rustig 70 euro per maand in rekening brengen.

Nu wil ik je graag een aantal tips geven waar je nog meer naar kunt kijken voor de keuze van een boekhoudprogramma. 

Tips boekhoudprogramma zzp

Tips boekhoudprogramma zzp

Wil je gaan starten met een online boekhoudprogramma speciaal gericht op zzp'ers. Kijk dan eens naar Ficsus.nl Boekhouden Compleet. Waarom zal je hiervoor moeten kiezen en voor één van de bekendere namen: zoals Exact, Reeleeze of Unit4?

Het antwoordt op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig.

 

Ficsus.nl richt zich specifiek op de zzp'ers.


Dit in tegenstelling tot de andere aanbieders. Zij richten zich niet specifiek op zzp'ers, waardoor de werking van hun boekhoudprogramma vaak onnodig ingewikkeld is. Waarom is Ficsus.nl Boekhouden Compleet nog meer geschikt?

Je raakt in Ficsus.nl Boekhouden Compleet al snel vertrouwt aan de makkelijke interface. Alle functies staan op een overzichtelijk manier weergegeven.

Toch zijn er eigenlijk maar 2 knoppen echt belangrijk. Dit betreft de inkomsten en uitgaven knop. Deze 2 knoppen staan groot weergegeven bovenaan in Ficsus.nl. Het enige wat je moet doen is het invoeren van inkomsten en uitgaven.

FIcsus.nl verwerkt dit vervolgens in boekhoudkundige-overzichten. Je balans en winst- en verliesrekening staan klaar alsmede je btw-aangifte.

 

Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en ga eenvoudig boekhouden in Ficsus.nl.

 

Wist je dat Ficsus.nl voor de 2e keer op rij als beste beoordeeld is? Uit een onafhankelijk onderzoek van boekhoudreview.nl bleek dat Ficsus.nl het meest geschikt boekhoudprogramma is voor zzp'ers.

Het boekhoudprogramma wordt geroemd om zijn gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en snelheid.

Conclusie 

Een online boekhoudprogramma moet in één oogopslag duidelijk zijn. Je hebt niets aan functies die je toch niet gebruikt. De winst zit hem in de eenvoud van het programma. Je wilt toch niet met ingewikkelde termen zoals 'kruisposten', vlottende activa' of 'grootboekcodes' te maken krijgen. 

Gewoon geschreven in eenvoudige taal 


Daarnaast moet het boekhoudprogramma in het bezit zijn van het keurmerk Zeker-Online. Op dit moment zijn slechts een gering aantal spelers op de markt in het bezit van het keurmerk Zeker-Online.

Het geringe aantal maakt duidelijk dat het vrij lastig is om het keurmerk Zeker-Online te behalen. Je moet namelijk voldoen aan een normkader, die jaarlijks wordt ge-audit door een onafhankelijk auditor.

Het vergt daarom tijd, geld en energie om te voldoen aan dit normenkader. Een goed boekhoudprogramma bezit daarom het keurmerk Zeker-Online.

Ben je geïnspireerd om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma? Ik hoor graag wat je van het blog vond en of je daadwerkelijk iets wijzer bent geworden over de mogelijkheden om je boekhouding online onder te brengen!


DOWNLOAD DIT BLOG NU OOK IN PDF:

- Boekhoudprogramma zzp: Je kan er niet meer omheen!