Boekhoudpakket

Boekhoudpakket: Welke functies heb je nodig?

Boekhoudpakket zzp gebruiken? Steeds meer zzp'ers stappen over op een online boekhoudpakket. Je zult al snel ervaren dat er aardig wat boekhoudpakketten op de markt zijn.

Sommige boekhoudpakketten zijn heel eenvoudig, andere zijn juist ontzettend ingewikkeld. Om het juiste boekhoudpakket te selecteren, zal je eerst moeten vaststellen welke functies jij nodig hebt. 

Bekijk snel even dit voorproefje om te zien hoe het boekhoudpakket van Ficsus.nl werkt: 


Inhoud (boekhoudpakket zzp)

Wat is een boekhoudpakket?

Met een boekhoudpakket automatiseer je voor een groot gedeelte je boekhouding. Met een boekhoudpakket kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig je inkomsten en uitgaven boeken. Het boekhoudpakket verwerkt deze boekingen tot financiële overzichten. 

Een boekhoudpakket verwerkt automatisch boekingen, waardoor snel een balans, winst- en verliesrekening en btw-aangifte wordt opgesteld.

 
Een boekhoudpakket biedt ook allerlei extra functionaliteiten, zoals: rittenregistratie, kilometerregistratie, productbeheer of relatiebeheer. Met deze functies kan je nog sneller boekhouden. Je wilt als zzp'er namelijk geen kostbare tijd kwijt zijn aan je online boekhoudpakket. 

Vandaag de dag is het makkelijk om de beschikking te hebben over een boekhoud app. Je bent dan in staat om nog slimmer te boekhouden. Maak met je smartphone een foto van een bonnetje, en deze belandt direct in je administratie. 

 Boekhoudpakket zzp bonnetjes


Voor veel zzp'ers is het niet precies duidelijk hoe een boekhoudpakket werkt. Kan ik helemaal zelf online boekhouden, zonder tussenkomst van een boekhouden?

Hoe werkt een boekhoudpakket?

Vandaag de dag werken veel zzp'ers met een boekhoudpakket! Het boekhoudpakket verwerkt geheel automatisch je ingevoerde gegevens. 

Niemand zit toch te wachten op het handmatig overtypen van cijfers en dit verhoogt ook nog eens de kans op fouten.


Het handmatig overtypen van cijfers kan een vertekend beeld geven van je boekhouding en dus je bedrijfsresultaat. Bij de keuze van een boekhoudpakket zijn een aantal criteria van belang voor de juiste verwerking alsmede administratie van je gegevens. 

Hoe werkt een boekhoudpakket

Het boekhoudpakket dient allereerst te beschikken over een uitgebreid standaardrekeningschema, te weten: de balans en winst- en verliesrekening. Daarbij moet de mogelijkheid bestaan om in te zoomen op de oorspronkelijke boeking.

Ook is het van belang om een goed inzicht te krijgen in je debiteuren en crediteuren. Je moet eenvoudig kunnen zien welke facturen er nog openstaan en welke facturen je nog dient te betalen. 

Een bijkomende noodzaak van een boekhoudpakket is het faciliteren van een btw-aangifte. Met één druk op de knop moet die verzonden kunnen worden naar de Belastingdienst.

Ook mag je verwachten dat je vanuit het boekhoudpakket facturen kunt maken en verzenden naar je klant. Een bijkomend voordeel zal daarbij zijn dat je jouw factuur geheel kunt opmaken in je eigen huisstijl. Dit komt toch wel zo professioneel over.  

Dit alles zal je zelf eenvoudig en zonder tussenkomst van een boekhouder kunnen regelen. 

 

Naast een goede verwerking van het boekhoudpakket is het ook cruciaal dat je er eenvoudig mee kunt werken. In eenvoudige taal wil je in aanraking komen met boekhoudkundige termen. Wat maakt een boekhoudpakket nu zo eenvoudig?
 

Eenvoudig boekhoudpakket

Je wit als zzp'er gebruik maken van een eenvoudig boekhoudpakket. Zo houdt je tijd over voor wat écht belangrijk is, namelijk: het ondernemen!

Randzaken als boekhouden, administratie, urenregistratie en rittenadministratie moeten eenvoudig en gemakkelijk zijn. De tijd die hieraan besteed wordt is duur, want niet te factureren bij de klant.

Het begint met de keuze van het een goed boekhoudpakket. 


Boekhouden is niet moeilijk. Feitelijk komt het neer op het administreren van alle inkomsten en uitgaven. Wat boekhouden met een boekhoudpakket eenvoudig maakt, is dat de inkomsten en uitgaven die je (eventueel via de smartphone) invoert in boekhoudkundig verantwoorde overzichten worden verwerkt.

Juist deze boekhoudkundig verantwoorde overzichten maken het eenvoudig. Immers, dit zijn exact de overzichten die de belastingdienst nodig heeft.

Daarnaast neemt een boekhoudpakket nog meer uit handen door bijvoorbeeld de btw-aangifte indienen met één druk op de knop mogelijk te maken. Anders gezegd: als je de inkomsten en uitgaven in de boekhouding hebt verwerkt, is er slechts één klik nodig om te zorgen dat de juiste btw-aangifte bij de Belastingdienst wordt ingediend.
 

Eenvoudig boekhoudpakket


Eenvoudig of gemakkelijk boekhouden betekent feitelijk dat er werk uit handen wordt genomen. Werk dat je eenvoudig zelf kunt doen doe je vaak ook gewoon zelf. Hier betaal je dus ook niet voor.

Denk hierbij aan het invoeren van een bonnetje (via je smartphone, terwijl je bij wijze van spreken nog bij de kassa staat). Het gedeelte waar je boekhoudkundige kennis voor nodig hebt doet het boekhoudpakket voor je.

Met andere woorden: de eenvoud zit hem in het feit dat je slechts de inkomsten en uitgaven invoert zoals en zodra je ze hebt, waarna het boekhoudpakket ervoor zorgt dat ze op de juiste manier fiscaal verwerkt worden. 


Ficsus.nl streeft ernaar om het boekhoudpakket zo eenvoudig en simpel mogelijk te houden. Je wilt alleen de beschikking hebben over die relevante functies die je ook daadwerkelijk gebruikt. 

Welke boekhoudpakketten zijn er nog meer op de markt? En op welke doelgroepen richten zij zich? 

Welke boekhoudpakketten zijn er? 

Je boekhouding online bijhouden, dan heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn boekhoudpakketten die zich speciaal richten op zzp'ers. Deze programma's zijn vaak goed afgestemd op de behoeften en wensen van zzp'ers. Op welke manier doen zij dat?

Het boekhoudpakket moet betaalbaar zijn en hoeft niet te beschikken over de meest uitgebreide rapportage mogelijkheden. Je wilt daarnaast zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan je boekhouding. Een belangrijke vereiste daarbij is dat het boekhoudpakket geschreven is in eenvoudige taal. Je bent namelijk een ondernemer en geen boekhouder. 

Voor grotere ondernemingen zijn er boekhoudpakketten die uitgebreider zijn. Je kan het boekhoudpakket speciaal laten ontwerpen voor je eigen branche inclusief een koppeling met je CRM-systeem. 

Boekhoudpakketten verschillen ook van elkaar betreft de veiligheid. Vaak is het lastig om te toetsten of een boekhoudpakket voldoet aan de laatste wet- en regelgeving en of zij voldoende maatregelen nemen tegen online gevaren.

De Belastingdienst ontwikkelde daarom in samenspraak met de stichting Zeker-Online een onafhankelijk keurmerk. Dit keurmerk draagt de naam: Zeker-Online.

 

Boekhoudpakket en keurmerk Zeker-Online

De stichting Zeker-Online controleert het boekhoudpakket op een groot aantal punten. De richtlijnen van deze punten staan opgenomen in een normenkader. Deze normenkader bestaat uit 250 normen, die getoetst worden door een onafhankelijke auditor. 

 

Het normenkader voor boekhoudpakketten te downloaden in pdf


Slechts een gering aantal aanbieders van boekhoudpakketten bezit dit onafhankelijk keurmerk. Het vergt namelijk veel tijd, energie en geld om dit keurmerk daadwerkelijk te halen. Ben je echter in het bezit van het keurmerk, dan kan je wel de maximale veiligheid bieden aan je klanten.

De Belastingdienst omschrijft het keurmerk van Zeker-Online als volgt:

''Goede administratiesoftware helpt u om uw administratie op orde te hebben en zorgt dat uw gegevens 7 jaar beschikbaar blijven. Een betrouwbare administratie is de basis voor een goede bedrijfsvoering en belastingaangifte. Voor administratiesoftware is in samenwerking met ons het keurmerk Zeker-Online ontwikkeld. 

Als administratiesoftware dit keurmerk heeft, weet u dat die software veilig en betrouwbaar is. En dat deze geschikt is om gegevens mee te bewaren waar de Belastingdienst om vraagt.'' 

Wij adviseren je daarom om te gaan boekhouden bij een keurmerkhouder van Zeker-Online. Je kunt dan met een gerust hart boekhouden. 

Kies daarnaast voor een boekhoudpakket die past bij jou als zzp'er. Een volgende vraag bij de selectie van een geschikt boekhoudpakket is: ga ik online of offline boekhouden? In de volgende paragraaf lees je meer over dit onderwerp.

Online boekhoudpakket

Veel zzp'ers stellen zich de vraag: gebruik ik een offline boekhoudpakket of een online boekhoudpakket. Uiteraard hebben beide vormen, zoals alles in het leven, hun voordelen en nadelen.

Alhoewel, wat is als zzp’er het voordeel om offline te boekhouden?

Online boekhoudpakket

 

In onze optiek is deze er niet. In tegenstelling tot online boekhouden, is bij offline boekhouden het risico op verlies zeer groot (denk aan brand, waterschade of diefstal – of de minder erge maar meer realistische scenario’s waarbij je de Dochter of Zoon in peuterleeftijd een mooie kleurplaat heeft gemaakt van je boekhoudpapieren). 

Online boekhouden heeft meer voordelen. Door online te gaan boekhouden kan je 24 uur per dag je administratie raadplegen en indien nodig voeren. Je werkt vaak met de meest recente programmatuur, vanaf elke gewenste locatie.

Je hoeft ook nooit meer te investeren in nieuwe software en het maken van back-ups is verleden tijd. 


Een ander doorslaggevend voordeel is de bereikbaar door middel van verschillende apparaten. Je administratie is namelijk online te raadplegen via je smartphone, laptop of tablet! 

je hebt wellicht gemerkt dat er verschillende boekhoudpakketten op de markt aanwezig zijn. Hoe kan ik die boekhoudpakketten nu het beste met elkaar vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken

Als je het internet mag geloven kan je overal boekhouden. Echter, zorg dat je goed weet waar je voor gaat. Er zijn partijen waar je als zzp’er kunt “online boekhouden” voor een kleine honderd euro per maand.

Doorgaans zijn dit partijen die zich in eerste instantie richten op het MKB of de grotere bedrijven.

Omdat ook zij beseffen dat de zzp-markt steeds groter wordt, komen ze op de markt met een online boekhoudpakket dat is afgeleid van het online boekhouden dat ze voor de grotere bedrijven hebben ontwikkeld.

 

Dit betekent in de praktijk dat je als zzp’er bij het online boekhouden geconfronteerd wordt met zaken als “grootboekcode”, “journaalpost” en “memoriaalboeking”. Dit wil je niet. 


Daarnaast zijn er partijen die online boekhouden voor zzp’ers (nagenoeg) gratis aanbieden. Let ook hier goed op. Veelal, en wellicht goed bedoeld, worden dergelijke bedrijven vanuit een zolderkamertje gedreven.

Alhoewel hier niets mis mee is (Ficsus.nl is ooit ook zelf op een zolderkamer begonnen) is veiligheid tegenwoordig absoluut belangrijk. Zoals je al kon lezen kan het keurmerk Zeker-Online je hierin sturen. Heeft een programma waarmee je als zzp’er gaat online boekhouden het keurmerk: AKKOORD!

Heeft een programma waarmee je als zzp’er gaat online boekhouden NIET dit keurmerk: DOE HET NIET!!!

 

Boekhoudpakketten vergelijken


Je wilt met een boekhoudpakket ook eenvoudig en vooral snel je btw-aangifte doen. De btw-bedragen moeten automatisch verzameld worden en direct geplaatst worden in de juiste aangifterubriek. Met één druk op de knop kan je de btw-aangifte direct insturen naar de Belastingdienst. 

Naast het versturen van de btw-aangifte is het snel maken en versturen van facturen ook een must. Snel een factuur opmaken in je eigen huisstijl en onmiddellijk versturen naar je opdrachtgever, dat wil je toch?

Nu we meer thuis zijn in de wereld van het online boekhouden, zetten we nog één keer goed op een rijtje waar een beste boekhoudpakket volgens ons aan moet voldoen.  

Beste boekhoudpakket

Wat is volgens ons nu het beste boekhoudpakket. Wij vinden allereerst dat een boekhoudpakket alleen die functionaliteiten moet bezitten die een zzp'er daadwerkelijk gebruikt. Je wilt het toch niet onnodig moeilijk maken. Daarom zetten wij de belangrijkste functies even voor je op een rij.

Eenvoudig inkomsten boeken
Een van de belangrijkste bezigheden in je boekhoudpakket is het boeken van je inkomsten. Wij zijn van mening dat je alleen de volgende kenmerken aan je inkomstenfactuur mee moet geven:

 • Een omschrijving van je inkomstenfactuur
 • Een relatie koppelen
 • Een factuurdatum en factuurnummer
 • Het bedrag 
 • Het btw-type

Het boekhoudpakket zal de ingevulde gegevens op de juiste manier boekhoudkundig moeten verwerken.

Beste boekhoudpakket


Eenvoudig uitgaven boeken
Naast je inkomsten boeken moet je natuurlijk ook je uitgaven boeken. Wij zijn van mening dat je alleen de volgende kenmerken aan je uitgavenfactuur mee moet geven:

 • Een omschrijving van je uitgavenfactuur
 • Een relatie koppelen
 • Een factuurdatum en factuurnummer
 • Het bedrag 
 • Het btw-type

Het boekhoudpakket zal de ingevulde gegevens op de juiste manier boekhoudkundig moeten verwerken.

Uitgaven boeken


Het beste boekhoudpakket verwerkt deze boekingen vanzelf in foutloze boekhoudkundige overzichten. Je kunt meteen je balans en winst- en verliesrekening bekijken. Ook de btw-aangifte staat voor je klaar!

Urenregistratie-tool

Een mogelijkheid tot urenregistratie is ook een must in een boekhoudpakket. Een urenregistratie is in principe niet verplicht voor zzp'ers. Het geeft je echter een groot aantal voordelen, waardoor het raadzaam is om dit zeker wel bij te houden.

Je hebt als zzp'er namelijk RECHT op de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek

Je wilt met behulp van de urenadministratie aantonen dat je minimaal 1225 uur per jaar werkzaam bent binnen je eigen onderneming!


Ook geeft een correcte urenadministratie je inzicht in je productiviteit binnen je onderneming. Welke uren zijn bijvoorbeeld declarabel en welke uren niet? Een juiste urenregistratie-tool geeft antwoordt op zulke vragen.  

Kilometerregistratie-tool

Wil je als zzp'er geen bijtelling betalen? Dan zal je moeten kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden rijdt. Je moet dan elke kilometer kunnen verantwoorden. 

Kilometerregistratie voor zzp


Een correcte kilometeradministratie is daarom belangrijk. De Belastingdienst geeft de volgende regels omtrent een correcte kilometerregistratie:

 • Omschrijving van het merk
 • Type van de auto
 • Kenteken van de auto
 • De periode
 • De ritgegevens*

*Een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen.

Met een gedegen kilometeradministratie kun je nog meer voordeel behalen. Je krijgt namelijk inzicht in welke kilometers je voor welke klant hebt gereden. Op die manier kun je eenvoudig je kilometers doorbelasten naar je klant. 

De factuurmodule 

Een correcte factuurmodule geeft de zzp'er ook een hoop voordelen. Allereerst bevordert dit de productiviteit. Je gewerkte uren kunnen direct ingevoegd worden op een factuur. Met één muisklik verstuur je deze naar je opdrachtgever. 

Je wilt ook een factuur opstellen geheel in je eigen huisstijl. Dit komt een stuk professioneler over bij je opdrachtgever. Een slimme factuurmodule zorgt ervoor dat je heel eenvoudig een factuur kunt opmaken in je eigensmaak. 

De Belastingdienst geeft een aantal eisen waaraan een factuur moet voldoen. Een correcte factuurmodule zal hier rekening mee moeten houden en voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. Meer hierover kun je lezen op de site van de Belastingdienst

 

Factuurmodule boekhoudpakket

 

Bonnetjes scannen
Je wilt dat het boekhoudpakket werk uit handen neemt. Denk hierbij aan het invoeren van een bonnetje. Je wilt deze toch verwerken wanneer jij dat wilt. 

Je wilt een boekhoudpakket waarmee je via je smartphone een bonnetje kan invoeren, terwijl je bij wijze van spreken nog bij de kassa staat. 


Het gedeelte waar je boekhoudkundige kennis voor nodig hebt doet het boekhoudpakket voor je. Zoals het doen van de juiste btw-aangifte, het (automatisch) opleveren van de actuele balans, of het (automatisch) opleveren van de actuele winst- en verliesrekening. 

Bestaat er ook een goed boekhoudpakket die volledig gratis is? Of is dit te mooi om waar te zijn?

Gratis boekhoudpakket?

Bestaat er ook een gratis boekhoudpakket? Vaak kom je bedrogen uit. In veel gevallen is het boekhoudpakket helemaal niet gratis. Je kunt dan slechts gebruik maken van een beperkt aantal modules of je hebt een gelimiteerd aantal boekingen. 

De makers van een gratis boekhoudpakket verdienen vaak op een andere manier geld. Ze pushen namelijk ongewenst reclame of verkopen je privégegevens door aan andere partijen. Dit gebeurt vaak zonder dat jij het in de gaten hebt.

Gratis boekhoudpakket

 

Je zal er toch niet aan moeten denken dat je privégegevens zomaar op straat komen te liggen.


Een ander belangrijk punt waarom een boekhoudpakket niet gratis kan zijn is de veiligheid. Je wilt een boekhoudpakket dat beschikt over het keurmerk Zeker-Online. Door dit keurmerk ben je er zeker van dat je privégegevens in vertrouwde handen zijn.

Om dit keurmerk te krijgen zal je een aantal 'dure' investeringen moeten doen. Deze investeringen zullen op een of andere manier terugverdiend moeten worden. 

Een ander belangrijk punt is de klantenservice van een bedrijf. Een leverancier van een gratis boekhoudpakket beschikt vaak niet over een klantenservice. Dat kan vervelend zijn. Soms kom je er zelf even niet uit of blijkt er een bug (fout) te zitten in het boekhoudpakket. Je wilt dan toch snel geholpen worden. 

Boekhoudpakket zzp

 
Na een schat van informatie over de functies van een goed boekhoudpakket, is het tijd om dit blog af te ronden. Rest ons nog de conclusie. 

Conclusie 

Een boekhoudpakket die past bij een zzp'er moet allereerst makkelijk en intuïtief te gebruiken zijn. Je wilt heel eenvoudig je inkomsten en uitgaven opvoeren. Deze boekingen moet direct resulteren in een btw-aangifte, balans en winst- en verliesrekening.

Daarnaast wil je de beschikking hebben over slimme functionaliteiten, zoals: urenregistratie, kilometerregistratie, factuurmodules en een boekhoud app. Je kunt hierdoor snel (belasting)voordelen behalen. 

Naast het gebruiksgemak wil je als klant ook bij vragen snel geholpen worden. Een klantvriendelijke en snelle klantenservice is daarom geen overbodige luxe. 

Een goed boekhoudpakket hoeft niet duur te zijn. ficsus.nl kun je bijvoorbeeld als gebruiken voor slechts €12,50 per maand! 

Ben je geïnspireerd om met een boekhoudpakket aan de slag te gaan?

 

Ik hoor graag wat je van het blog vond en of je daadwerkelijk iets wijzer bent geworden over de mogelijkheden om je boekhouding online onder te brengen!


DOWNLOAD DIT BLOG NU OOK IN PDF:

- Boekhoudpakket: Welke functies heb je nodig?