Kilometerregistratie zzp

Kilometerregistratie zzp: Het minimale aan bijtelling betalen!

Kilometerregistratie zzp gebruiken? Zoek niet langer. Wij hebben voor jou een geschikte oplossing.

De mogelijkheid tot kilometerregistratie zit verenigd in ons boekhoudprogramma. Op een snelle manier vul je de gegevens in van je auto. Vervolgens kun je starten met je kilometeradministratie.

Het leuke aan je kilometerregistratie is dat je precies kunt zien hoeveel kilometers je zakelijke of privé rijdt. Op die manier hoef je misschien geen bijtelling te betalen.

Daarnaast is je kilometerregistratie-tool gekoppeld aan je factuur-module. Je kunt dus eenvoudig je gereden kilometers toevoegen op je factuur. Op die manier vergeet je nooit meer je gereden kilometers door te belasten aan je klant. 

 

Inhoud (kilometerregistratie zzp)

Wat is een kilometerregistratie?
Kilometeradministratie voor zzp
Hoe werkt bijtelling?
Hoe bereken ik bijtelling?
Hoeveel kilometervergoeding zzp?
Is btw benzine aftrekbaar?
welke aftrekposten auto zijn er?
Wat zijn zakelijk gereden kilometers?
Hoe moet ik mijn auto afschrijven?
Wat is zakelijk leasen?
Operational of financial lease?

Conclusie

 

Wat is een kilometerregistratie?

Kilometerregistratie, ook wel rittenregistratie genoemd, is het bijhouden van de gereden kilometers met de auto van de zaak. Je kunt met een sluitend en controleerbare kilometerregistratie fiscaal voordeel behalen. 


Hoe ziet een sluitende kilometerregistratie eruit? Volgens de Belastingdienst moet een rittenregistratie het volgende bevatten:

 

*Een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen.


Bestaat er ook een kilometeradministratie die speciaal ingericht is voor zelfstandige zonder personeel? Hoe ziet die er uit? 


Kilometeradministratie voor zzp

Je wilt als zzp'er fiscaal voordeel behalen met je kilometeradministratie. Het fiscale voordeel betreft de zogenaamde fiscale bijtelling.  

Deze fiscale bijtelling is gebaseerd op het aantal kilometers dat je privé in een kalenderjaar rijdt. Je mag niet meer dan 500 kilometer privé rijden. 

Je moet als zzp'er dus kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometers per kalenderjaar voor privédoeleinden rijdt. Een juiste kilometeradministratie is daarom geen overbodige luxe. Is je kilometeradministratie een rotzooitje, dan kun je worden aangeslagen voor de maximale bijtelling.

Ficsus.nl heeft de rittenadministratie toegevoegd aan haar boekhoudprogramma. Wij weten als geen ander welke functies een zzp'er nodig heeft om een goede kilometerregistratie op te zetten. 

Op een simpele manier voeg je je auto toe. Deze staat nu opgenomen in je boekhouding. Met één druk op de knop voeg je een rit toe. 

Kilometeradministratie voor zzp

Vervolgens zorgt Ficsus.nl voor een handig overzicht. In tabelvorm zie je precies hoeveel zakelijke of privé kilometers je in een bepaalde periode hebt gereden. Je kilometerregistratie is altijd op orde.

Correcte kilometerregistatie

 In onderstaande video zal je ervaren hoe eenvoudig je je gereden kilometers kunt bijhouden in Ficsus.nl. 

  

Je zal vast weleens gehoord hebben van bijtelling. Wat houdt bijtelling nu precies in?

 

Hoe werkt bijtelling? 

Bijtelling zijn de kosten over het privégebruik van een auto van de werkgever. Deze wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto. 

Het percentage dat je aan bijtelling moet betalen is afhankelijk van de auto. Hoe milieuvriendelijker de auto is, des te lager is het bijtellingspercentage. Ook wordt er gekeken in welk jaar de auto op kenteken is gezet. 

De percentages liggen tussen de 0% en 25%. Een hybride auto kan bijvoorbeeld een bijtellingspercentage van 0% percentage hebben. 

De werkgever telt een evenredig deel van het voordeel bij je loon. Dit wordt bijtelling genoemd.

Hoe bereken ik de bijtelling op mijn auto? Kan ik hiervoor een formule gebruiken? 

Hoe bereken ik bijtelling?

Voor het berekenen van de bijtelling kan de volgende formule gebruikt worden:

- Het percentage van de bijtelling keer de cataloguswaarde min eigen bijdrage.


Je auto heeft bijvoorbeeld een cataloguswaarde van €30.000. Je hebt te maken met een bijtellingspercentage van 20% en je hebt een eigenbijdrage van €1.000 per jaar. 

De fiscale bijtelling is dan: 20% van €30.000 - €1.000 = €5.000 euro bijtelling per jaar. 

Je bent er nu nog niet helemaal. De netto bijtelling zal nog berekend moeten worden. Je moet dus het bedrag nog vermenigvuldigen met het tarief van de inkomstenbelasting.

Val je bijvoorbeeld onder het tarief van 42%, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 42% van €5.000 en is dus €2.100.

Je kunt nu zelf eenvoudig de bijtelling op een auto berekenen. 

Een veel gehoorde vraag onder zzp'ers is de hoogte van de kilometervergoeding. Hoeveel mag ik berekenen?

Hoeveel kilometervergoeding zzp?

Je rijdt als zzp'er zakelijke kilometers in je privéauto of auto van de zaak. Hierover wil je kilometervergoeding berekenen. Hoe werkt dit precies?

Allereerst is het van belang om te weten dat dit omzet betreft. Je mag zelf de omschrijving hiervan bepalen en ook de hoogte. Omdat je zzp'er bent ben je niet gebonden aan de €0,19 per kilometer. 

Je bent genoodzaakt om over de kilometervergoeding btw te berekenen. 

Alle uitgaven die je maakt als zzp'er om omzet te realiseren mag je opgeven als zakelijke kosten. Dit zijn dus ook je reiskosten. Deze kosten mag je aftrekken van je omzet. 

Je voert als zzp'er de totale autokosten op. Dit zijn niet alleen de gereden kilometers, maar ook brandstof, onderhoud en afschrijving.  


Hierop zit helaas een uitzondering. Je mag de hoogte van de kilometervergoeding van zakelijk kilometers die je met je privéauto rijdt niet zelf bepalen. Je moet alles financieren uit de €0,19 kilometervergoeding. 

Tip!

 • Woon-werk kilometers, van je huis naar de locatie opdrachtgever, zijn geen zakelijke kilometers. 

 

Is het daarnaast ook mogelijk om de btw op benzine af te trekken? Dat zal weer schelen in de kosten. 

Is btw op benzine aftrekbaar?

Het is voor een zzp'er ook leuk om te weten of de btw op benzine aftrekbaar is. Het antwoordt op deze vraag is net iets lastiger dan bij een 'normale' aankoop. Op een tankbon staat namelijk geen adres of naam van de afnemer vermeld. Dit is een vereiste van de Belastingdienst. 

Zonder naam of adres van de afnemer keurt de Belastingdienst een btw-teruggave niet goed! 


Gelukkig is hiervoor een oplossing gevonden. Om btw op benzine terug te krijgen is het van belang om de betaling hiervan te verrichten met een toegestane betaalmiddelen. Momenteel is een tankpas of een pinpas op naam van het bedrijf een geschikt betaalmiddel. 

Let op!

 • betalingen die contant geschieden of zijn gedaan met een privé-pinpas mogen niet bij de omzetbelasting worden toegevoegd. 

Zijn er nog meer aftrekposten waar ik rekening mee kan houden? 

Welke aftrekposten auto zijn er? 

Als je de auto op de zaak zet, dan mag je alle kosten die verband houden met je auto aftrekken. Dit betreffen ook de kosten die je in het buitenland hebt gemaakt. 

Door de bank genomen zijn dit de belangrijkste kostenposten:

 • Verzekeringen;
 • Brandstofkosten;
 • Onderhoud inclusief olie;
 • Afschrijvingskosten van de aanschafwaarde; 
 • Tolkosten en veergelden; 
 • Motorrijtuigenbelasting en 
 • en rente financiering. 

Van bovenstaande kostenposten is het van belang om heel zorgvuldig de bonnetjes te bewaren. Gelukkig hoef je dit niet meer in een 'schoenendoos' te bewaren. Sommige boekhoudprogramma's, waaronder Ficsus.nl, biedt je de mogelijkheid om je bonnetjes te fotograferen met je smartphone. 

Deze bonnetjes komen geheel automatisch in je boekhouding terecht!


Je bespaart dus niet alleen tijd maar ook geld met een correcte kilometeradministratie. 

Wat zijn nu precies zakelijk gereden kilometers? Wat zegt de Belastingdienst hierover? 

Wat zijn zakelijk gereden kilometers?

Om een sluitende kilometeradministratie bij te houden is het allereerst belangrijk om precies te weten wat zakelijke kilometers zijn. De Belastingdienst bepaalt wat zakelijke of privé gereden kilometers zijn. 

De kilometers woon-werkverkeer is een zakelijke zit. Je zal dan wel volgens de gebruikelijk route moeten rijden. Aan deze rit zit geen limiet. Je mag dus zo vaak als je wilt op en neer rijden vanaf je huis naar je werk. 

Ben je bijvoorbeeld je laptop vergeten en moet je weer op en neer naar huis rijden, dan zijn dit ook zakelijke kilometers. Je valt dan namelijk onder de noemer 'woon-werkverkeer'. 

Naast de zakelijk gereden kilometers zijn er ook privékilometers. Dit zijn kilometers die simpelweg niet voor het werk zijn gereden. Een ritje naar een pretpark valt natuurlijk onder de privé gereden kilometers. Maar je hebt ook te maken met twijfelgevallen. 

Wil je even snel een boodschap doen in de winkel of je kind ophalen van het kinderdagverblijf. Dan wordt het een lastiger verhaal. De regel is als volgt: om als zakelijke rit aangemerkt te worden wordt gekeken naar de 'gebruikelijke' weg tussen woonadres en werkadres. 

Ligt de winkel op de gebruikelijk route dan wordt dit gezien als een zakelijke rit. Ligt het kinderdagverblijf niet op de gebruikelijke route, dan wordt dit gezien als een privé rit. 


Je zal als zzp'er de auto ook moeten afschrijven. Hoe werkt dit eigenlijk? 

Hoe moet ik mijn auto afschrijven?

De Belastingdienst schrijft op haar site hoe je een bedrijfsmiddel, waaronder een auto, hoort af te schrijven. Als uitgangspunt heb je 3 gegevens nodig:

1. De aanschafkosten: die bestaan uit de aanschafprijs + aankoopkosten + installatiekosten + kortingen en subsidies.
2. De restwaarde: dat is de waarde die het bedrijfsmiddel aan het eind van de looptijd nog waard is.
3. Vermoedelijke gebruiksduur (in hele jaren).

De vermoedelijke gebruiksduur geniet nog wat nadere uitleg. In principe is dat de technische levensduur van het gebruiksmiddel. Dit betreft de periode totdat het bedrijfsmiddel helemaal versleten is. 

Daarnaast mag je ook uitgaan van de economische levensduur van het gebruiksmiddel. Dit betreft de periode totdat het bedrijfsmiddel geen economisch nut meer geeft. 

Hoe moet ik nu de afschrijving berekenen? De meest gebruikte methode is lineaire afschrijven. Je schrijft dan per jaar een vast percentage af van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde. 

Je krijgt dan te maken met de volgende formule:


Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) : vermoedelijke gebruiksduur. Voorbeeldsituatie:
Je koopt een auto met een aanschafprijs van €20.000. De vermoedelijke gebruiksduur is 10 jaar met een restwaarde van €4.000. De berekening is dan als volgt

(€20.000 - €4.000): 10 = €1.600 per jaar. 

Je mag dus €1.600 per jaar afschrijven op je auto.

Je kunt een auto ook leasen. Dit kan je zakelijk of privé doen...

Wat is zakelijk leasen?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zakelijk en privé leasen. Het is vooral een fiscaaltechnisch verschil. Als je een auto zakelijk least, dan krijg je een auto van de zaak, via de leasebedrijf of uit het eigen beheerde wagenpark van het bedrijf waar je werkt. 

Allereerst is er een verschil in de btw-vermelding. Bij zakelijke lease is het de gewoonte om prijzen in offertes en contracten exclusief btw te vermelden. Bij private lease is dit bedrag inclusief btw. 

Bij privé lease is er geen sprake van bijtelling. Dit in tegenstelling tot zakelijke lease. De Belastingdienst is dan van mening dat dit onderdeel is van het privégebruik, oftewel loon in natura. Dan zal er bijtelling moeten worden berekend. 

De Belastingdienst kijkt naar het aantal kilometers dat je voor privédoeleinden per jaar rijdt. Als je meer dan 500 kilometers per jaar rijdt, dan betaal je daar belasting over. De Belasting ziet de leaseauto namelijk als inkomen. 

In de meeste gevallen tel je 25 procent van de waarde op bij je inkomen en daar betaal je vervolgens belasting over.

De overheid wil graag duurzaam rijden bevorderen, en daarom hoef je minder bijtelling te betalen over milieuvriendelijke auto's.


Wat is nu eigenlijk het voordeel van een auto leasen dan het in eigen beheer hebben. De belangrijkste voordelen vind je overzichtelijk terug op ikwordzzper.nl. Gemakshalve citeer ik de voordelen voor je:

 1. Minder kosten: de investeringen die je doet op het gebied van autolease, drukken niet op de balans van jouw onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
 2. Betere kostenbeheersing: gedurende de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw (bedrijfs)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.
 3. Zekerheid: de leasemaatschappij neemt alle risico's over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.
 4. Ontzorging: je hoeft niet meer om te kijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en de administratie rond je auto. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

Je kunt je auto operationeel of financieel leasen. Wat is nu precies het verschil en hoe verwerk je dit in je boekhouding. 

Operational of financial lease?

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor operational lease. De leasemaatschappij is de juridische eigenaar van de auto. Alle risico's zijn voor rekening van de leasemaatschappij. 

Het grote voordeel van operational lease is dat de auto niet gezien wordt als vreemd vermogen. De auto blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij. 

Dit betekent dat de liquiditeit van je onderneming niet wordt beïnvloed. 

 

 
De andere kant van de medaille is financial lease. Dit is niet meer dan een financiering van je auto. Je auto wordt als onderpand genomen. Je bent dus de juridische eigenaar van de auto. 

De financiering wordt gezien als vreemd vermogen en zal dus verwerkt moeten worden in je boekhouding. Het heeft namelijk invloed op je solvabiliteit en liquiditeit. 

Je verwerkt financial lease als volgt in Ficsus.nl 

Voorbeeld:
Je kiest voor financial lease. Je auto zal vervolgens op de balans moeten komen. De auto kost €20.000 inclusief btw en wordt door de bank betaald. Dit betekent dat je onderneming het economisch eigendom bezit van de auto en de bank het juridisch eigendom.

Je kunt de volgende stappen doorlopen om je auto correct in te voeren in Ficsus.nl: 

 1. Klik op de roze knop 'uitgave' en daarna op de link 'uitgebreide modus'. Hierin vul je alle velden in.
  • De totale waarde van de auto incl. btw; hierbij maak je geen gebruik van de afschrijvingsmogelijkheden.
  • De betaling dient ten laste van je gewone bankrekening te komen.
 2. Je maakt een nieuwe lening ter waarde van €20.000,- aan met bijv. de naam 'financial lease' en je selecteert je zakelijke bankrekening. Je stort het bedrag op de gewone zakelijke bankrekening; je banksaldo in Ficsus.nl komt dan weer overeen met het saldo volgens de bank.

 

Zo eenvoudig verwerk je financial lease in je boekhouding. 


Het is weer de hoogste tijd om het blog af te ronden. Mochten jullie nog vragen of opmerkingen hebben dan kun je mij ook altijd een e-mailtje sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conclusie 

Je kilometerregistratie moet volgens de Belastingdienst aan bepaalde eisen voldoen. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Het is dan wel van belang om een sluitende kilometerregistratie te overleggen aan de Belastingdienst. Op kalenderjaarbasis moet je kunnen laten zien welke ritten je rijdt en welke daarvan privé of zakelijk waren.

Ficsus.nl draait voor jou deze overzichten. In één oogopslag zie je hoeveel kilometers je zakelijk of privé rijdt. 


Als zzp'er ben je druk bezig met ondernemen. Je bezoekt een aantal klanten en je werkt vaak lange dagen. Door de drukte is het soms lastig om te overzien welke kilometers je kan doorbelasten aan welk project.

Ficsus.nl maakt dit overzichtelijk. Je kan namelijk de gereden kilometers direct koppelen aan een project. Een handig overzicht toont je direct aan hoeveel kilometers je in een bepaalde periode voor welke klant hebt gereden. Daarnaast worden zakelijk en privé kilometers van elkaar gescheiden. 

Je kilometerregistratie begint bij Ficsus.nl. In eenvoudige stappen kun je direct je kilometerregistratie bijhouden. Je bent altijd up-to-date en voldoet aan de laatste wet-en regelgeving van de Belastingdienst.

Je kunt nu 35 dagen gratis gebruik maken van de kilometerregistratie van Ficsus.nl. Ik durf zelfs te zeggen dat het bijhouden van je kilometerregistratie leuk is.
 

DOWNLOAD DIT BLOG OOK IN PDF:
- Kilometerregistratie zzp; het minimale aan bijtelling betalen!