Boekhouden zzp


Boekhouden zzp: Dit moet je weten!

Boekhouden zzp (zelfstandige zonder personeel) is makkelijk, leuk, en voordelig.

Je hoort dit niet vaak? Ligt eraan waar je werkt natuurlijk! Als medewerker van Ficsus.nl horen we dit dagelijks over boekhouden. Boekhouden klinkt wel saai, maar met de juiste tools maak je het al snel een leuk en onmisbaar gedeelte van het ondernemen als zzp’er.

Benieuwd of online boekhouden iets voor jou is; kijk even deze video:


Klaar om een duik te nemen in boekhouden voor zzp? Here we go!

Inhoud (Boekhouden zzp)

Wat is online boekhouden zzp?

Online boekhouden is populair onder zzp'ers. Elke ondernemer moet namelijk offline of online boekhouden. 

Online is vele malen eenvoudiger en sneller dan offline boekhouden. Laten we starten bij het begin: wat is online boekhouden nou eigenlijk?

Je krijgt als zzp'er te maken met kosten en je verkrijgt inkomsten. Het systematisch vastleggen van deze inkomsten en uitgaven wordt boekhouden genoemd. 

Systematisch, betekent dat je dit op een frequente basis doet (dus bijvoorbeeld 1 keer per week) en dat je - telkens wanneer je dit doet - de verschillende boekingen op eenzelfde wijze verwerkt.

Doe je dit bij een online boekhoudprogramma - dus met een programma dat via internet kunt bereiken - dan wordt hetgeen je doet online boekhouden genoemd. 


Kan je zomaar starten met online boekhouden, of heb je hiervoor basiskennis nog? 

Basiskennis boekhouden nodig?

Je hebt geen basiskennis boekhouden nodig om je administratie te voeren. Een juist boekhoudpakket doet dat voor jou! Ficsus.nl draait de boekhoudkundige overzichten voor je. In eenvoudige taal begeleidt Ficsus.nl je door je boekhouding. 

Het enige wat je moet doen is het invullen van je inkomsten en uitgaven. Dit werkt ongekend eenvoudig.

 

Inkomsten en uitgaven boekhouden zzp

 

Ga naar de grote roze knop inkomsten boekhouden en vul daar alleen de volgende gegevens in:

  • Omschrijving van de inkomstenfactuur
  • Factuurdatum
  • Relatie
  • Factuurnummer

Nadat je dit gedaan hebt herkend Ficsus.nl automatisch het juiste btw-percentage. Je bent er dus zeker van dat je voldoet aan de laatste wet- en regelgeving. Vervolgens kan je een uitgaven factuur op dezelfde manier invoeren:

  • Omschrijving van de uitgavenfactuur
  • Factuurdatum
  • Relatie
  • Factuurnummer

Alles gaat geheel automatisch, zo houdt je tijd over wat echt belangrijk is, namelijk: ondernemen. 

Veel ondernemers vragen zich af waarom ze eigenlijk moeten gaan online boekhouden. Is dit alleen een verplichting, of zijn er andere redenen te bedenken?


Waarom moet ik online boekhouden?

De meeste ondernemers zijn aan het online boekhouden omdat het moet van de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt namelijk dat je als ondernemer:

Verplicht bent een administratie bij te houden en te bewaren in een voor de Belastingdienst controleerbare boekhouding.


De reden hiervoor is heel simpel. De Belasting die je (niet) betaald is gebaseerd op een administratie, eventueel in een online boekhouding, en bij een controle wil de Belastingdienst zien waarop de belastingaanslag is gebaseerd.  

Toch zijn er andere redenen om te gaan boekhouden. Met een goede boekhouding:

  • Heb je zicht op de winsten (of verliezen) van je onderneming;
  • Heb je gegevens beschikbaar waarop je de kostprijs van je producten of uren kunt baseren;
  • Heb je gegevens om offertes of voorcalculaties uit te brengen, omdat je eenvoudig wilt zien wat een vergelijkbare opdracht jou in een eerder stadium daadwerkelijk heeft gekost en wat je er daadwerkelijk op wilt verdienen en
  • Heb je de gegevens om verantwoording te kunnen afleggen ten aanzien van de gemaakte keuzes van je onderneming. 

Samengevat: 

Door goed online te boekhouden wordt niet alleen de belastingaangifte een eitje, maar heb je eveneens alles bij de hand om een juiste keuze te maken als ondernemer. Online boekhouden kan leiden tot de keuze om jezelf een bepaald bedrag uit te betalen, maar ook tot de keuze om een bepaalde prijs voor je product of dienst te vragen - gebaseerd op feiten. 


Veel zzp'ers vragen zich af of je zelf kunt boekhouden en of dat moeilijk is. Het antwoordt op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig...

Kan je eenvoudig boekhouden?

Boekhouden voor zelfstandige zonder personeel is eigenlijk behoorlijk simpel. Volgens ons moet online boekhouden voor een ondernemer namelijk niet meer zijn dan het invoeren van de daadwerkelijk gemaakte kosten en de daadwerkelijk ontvangen inkomsten. Het boekhoudprogramma doet de rest. 

De eenvoud van boekhouden hangt samen met de complexiteit van het boekhoudpakket. In één oogopslag moet duidelijk zijn hoe het programma werkt. 

Ervaar zelf hoe eenvoudig je kunt boekhouden...

Inkomsten boekhouden


Uitgaven boeken


Doordat de inkomsten en uitgaven juist worden verwerkt, maken wij voor jou dagelijks (en gratis inbegrepen) een jaarrekening aan. De jaarrekening bestaat bij boekhouden uit een balans en een winst-en verliesrekening.

Met de jaarrekening heb je direct inzicht hoe je onderneming ervoor staat, en kun je aan het einde van een jaar direct en eenvoudig je belastingaangifte indienen. 

Ook de btw-aangifte staat voor je klaar. Controleer de btw-aangifte nog even snel en verstuur deze vervolgens met één druk op de knop naar de Belastingdienst. Zo eenvoudig hoort het te zijn. 

 

Btw-aangifte boekhouden
Veel zzp'ers vinden het lastig om te starten met online boekhouden. Is starten met boekhouden een tijdrovend proces of kan dit snel geregeld worden?

Hoe kan ik starten met online boekhouden?

Je kunt binnen een paar minuten starten met online boekhouden. Allereerst voer je het startjaar van je boekhouding in en de rechtspersoon van je onderneming.

Kies ervoor om je voorgaande administratie over te nemen. Je kunt vervolgens je zakelijke rekening toevoegen. Wij raden je af om ook je privérekening toe te voegen. 

Wij adviseren alle zzp’ers allereerst om een aparte zakelijke bankrekening bij de bank te openen. In principe betaal je dan je zakelijke kosten van je zakelijke rekening en je privékosten van je privé-bankrekening(en). Dit verschaft een goed overzicht in je boekhouding en biedt een goede controle mogelijkheid voor de Belastingdienst. 


Je kunt online boekhouden eerst 35 dagen gratis en geheel vrijblijvend uitproberen. Je zit nergens aan vast. Vind je het bij je passen dan zet je het gratis proefabonnement om in een betaalde variant (geen verrassingen of modules) en ga je direct verder met online boekhouden. 

Veel zzp'ers geven aan dat ze niet starten met online boekhouden omdat ze zichzelf een dummie vinden in boekhouden. Niet geheel toevallig is daarom ook het boek 'boekhouden voor dummies' uitgebracht.

Zal een zzp'er dit boek moeten lezen, alvorens ze van start gaan met online boekhouden?


Boekhouden voor dummies

Uit de serie ''...voor dummies'' is inmiddels ook het boek "boekhouden voor dummies'' verschenen. In boekhouden voor dummies wordt beschreven hoe je een overzichtelijk boekhouding moet voeren. Daarnaast lees je in boekhouden voor dummies wat onder andere een startbalans is en hoe je alles correct moet rapporteren.

Het boek geeft een fantastisch inzicht in de theorie achter boekhouden, maar de hamvraag blijft:

''Wil een dummie weten wat er gebeurt, of gaat het alleen om dat het gebeurt?''


Op internet is boekhouden voor dummies verkrijgbaar voor zo'n 25 euro. Bij Ficsus.nl durven wij te beweren dat wij boekhouden voor dummies gratis kunnen aanbieden.

Gedurende 35 dagen bieden wij je een gratis en vrijblijvend inzicht in boekhouden voor dummies. Inzicht in het boek? Nee, inzicht in het concept boekhouden voor beginners.

Wij maken boekhouden begrijpelijk en leuk voor zzp'ers. Na 35 dagen - inclusief gratis gebruik van onze boekhoudkundige klantenservice - durven wij te stellen dat je weet hoe boekhouden werkt. 

Boekhouden bij Ficsus.nl is het alternatief voor het lezen van het boek boekhouden voor dummies. Het voordeel van Ficsus.nl echter, is dat je op basis op een leuke manier onder de knie krijgt.

Je bent na 35 dagen geen dummie meer in boekhouden en ga je de belastingaangiften met vertrouwen tegemoet. Maar, waarom is Ficsus.nl het juiste alternatief voor boekhouden voor dummies?

Met Ficsus.nl boek je eenvoudig (eventueel met je smartphone-app) je inkomsten en uitgaven. In ons boekhoudprogramma worden deze inkomsten en uitgaven automatisch juist verwerkt in een balans, winst- en verliesrekening en de belastingaangifte. 

Het grote voordeel van Ficsus.nl is dat de mutaties op een leuke en speelse manier gevolgd kunnen worden in de boekhouding.

Je ziet dus gelijk welk effect een bepaalde boeking heeft op je balans, winst of belastingaangifte.

Na de proefperiode kun je niet alleen boekhouden, maar je hebt ook nog een je boekhouding op orde en je bent niet langer meer aan het boekhouden als dummie.


Wij als Nederlanders zijn gek op 'gratis' producten. Waarom betalen voor online boekhouden als het ook gratis kan?

Kan ik gratis boekhouden?

Je wilt graag gratis boekhouden met een kosteloos online programma? Wie wil dit nu niet? Wij willen je er graag op attenderen op de gevaren van gratis software. 

De aanbieder van gratis software nemen vaak niet de juiste, in veel gevallen kostbare, maatregelen om de software te bewapenen tegen gevaren van buitenaf. 

 

Dit kan leiden tot allerlei schade aan je desktop, mobiele apparaat en tablet. Er bestaat tevens een aanzienlijke kans dat er ongevraagd controle over je computer wordt genomen en dat je privégegevens op straat komen te liggen. 

Dat zal toch een nachtmerrie zijn. Het volgende spreekwoord zou weleens voor gratis boekhouden kunnen gelden:

''Goedkoop is duurkoop''


Het is daarom helaas niet mogelijk om gratis te boekhouden in Ficsus.nl. Ons pakket is uitermate zorgvuldig en betrouwbaar opgebouwd. Je kunt dus met een gerust hart online boekhouden. 

Veel zzp'ers boekhouden toch op een andere manier: zoals bijvoorbeeld in Excel. Zijn er nog meer manieren om te boekhouden? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?


Op welke manieren kan je boekhouden?

Door de bank genomen kan je eigenlijk op drie manieren boekhouden: online, offline of in Excel. In Excel boekhouden betekent veelal dat de inkomsten en uitgaven onder elkaar worden gezet. Punt. 

 

Dat er vervolgens wat met deze inkomsten en uitgaven moet gebeuren is een ander probleem. Wij horen dat zzp'ers die in Excel boekhouden toch vaak vragen en problemen hebben wanneer het lijstje inkomsten en uitgaven moet worden omgezet in de btw-aangifte en de jaaraangifte.

Daarnaast, het per ongeluk weggooien van het Excelbestand kan grote gevolgen hebben. Als zzp'er moet je namelijk een boekhouding kunnen overleggen. De Belastingdienst toont geen coulance als er bestanden ''kwijt zijn geraakt''.


Een tweede optie voor zzp’ers is offline boekhouden. Ook dit is niet verstandig. Het offline boekhoudprogramma kan nooit de laatste wet- en regelgeving omvatten en offline boekhouden is risico gevoelig.

Immers, zou de computer het niet meer doen dan ben je als zzp'er klaar met boekhouden. Zoals aangegeven: de Belastingdienst kent geen genade.  

Verreweg de meest voorkomende optie is online boekhouden. Bij online boekhouden ben je zeker dat de actuele wet- en regelgeving wordt gevolgd en dat de Belastingdienst het boekhouden heeft goedgekeurd, MITS het boekhoudprogramma een Keurmerk Zeker-Online heeft. Let hier heel goed op...

ZONDER een Keurmerk Zeker-Online is boekhouden niet veilig.


Hieronder wil ik de veelgestelde vragen over boekhouden opsommen en beantwoorden...


Veelgestelde vragen over boekhouden zzp

Ficsus.nl is al jaren actief op het gebied van online boekhouden. Wij hielpen vele zzp'ers die vragen hadden over boekhouden. Graag willen wij deze vragen met je delen, zodat deze informatie openbaar wordt 

Cursus boekhouden nodig om zelf je administratie in te richten?

Een cursus boekhouden is vaak niet nodig om te starten met een boekhoudprogramma. Helemaal niet als je gebruik maakt van Ficsus.nl Boekhouden Compleet. Ons boekhoudprogramma is speciaal ingericht voor zzp'ers en is overzichtelijk en makkelijk opgezet.

Wij begrijpen als geen ander dat je ondernemer bent en geen boekhouder


Ficsus.nl weet precies welke gegevens van belang zijn voor een correcte administratie, die voldoet aan de laatste wet- en regelgeving van de Belastingdienst. Wij strooien ook niet met lastige termen, zoals 'journaalpost', 'kruispost' of 'memoriaalboeking'. 

Met twee belangrijke knoppen boek je jouw inkomsten en uitgaven in en ons boekhoudprogramma verwerkt dit boekhoudkundig op de juiste manier.

Om het boekhouden nog makkelijker te maken beschikt Ficsus.nl over handige modules. Met deze modules kun je eenvoudig bonnetjes, ritten, relaties, uren en producten bijhouden. Daarnaast geven wij je de mogelijkheid om via Ficsus.nl een zelfgemaakte factuur direct te versturen naar de klant. Deze factuur kun je geheel professioneel opmaken in je eigen huisstijl.

Mocht je er toch even niet uitkomen, dan bieden wij je graag ondersteuning in de vorm van een adequate klantenservice en door middel van handige handleidingen. Een cursus boekhouden is in Ficsus.nl dus niet nodig. 

Wat is digitaal boekhouden?

Digitaal betekent niet anders dan dat het door een computer verwerkt kan worden. Door digitaal te boekhouden, zorg je ervoor dat de rekenkracht van een computer de boekhouding van een zzp'er omzet in handige overzichten voor bijvoorbeeld de belastingaangifte. Ook zorg je door digitaal boekhouden ervoor dat je inzicht hebt in je administratie. 

Puur de definitie volgende hoef je een digitale boekhouding niet online onder te brengen. Dit is wel verreweg het meest makkelijk. Immers, door digitaal online te boekhouden heb je overal toegang tot je administratie. Een bonnetje stuur je makkelijk in via de app, een uitgave verwerk je zodra deze gedaan is. 

 

Digitaal word dit allemaal verwerkt in je boekhouding, en je hebt altijd inzicht in de laatste financiële situatie van je onderneming. 

Vergelijk het met de app van je bank: altijd en overal inzicht, en zelfs onderweg betalingen kunnen doen. 


Door digitaal te boekhouden is het niet nodig om zelf een winst- en verliesrekening of balans te maken. Het enige wat je hoeft te doen is het digitaal invoeren van je inkomsten en uitgaven. De boekhoudsoftware verwerkt dit boekhouding op een correcte manier. Dit bespaart je een hoop tijd. 

Kan ik oefenen met boekhouden?

Wil je graag eerst oefenen met boekhouden, alvorens je overgaat tot een betaalabonnement? Bij de meeste boekhoudprogramma's is dat ook mogelijk. Je krijgt gemiddeld 14 dagen de tijd om het boekhoudprogramma te testen.

Ficsus.nl gaat zelfs nog een stap verder. Je kunt bij ons eerst 35 dagen gratis en geheel vrijblijvend oefenen met boekhouden. Je zit dan nergens aan vast. 

Vind je het bij je passen, net zoals de duizenden zzp'ers die je voorgingen, dan zet je het gratis proefabonnement om in een betaalde variant. Dit betreft een vaste prijs, zonder verrassingen of modules. 

Kom je er toch even niet uit, dan kan je natuurlijk contact opnemen met onze klantenservice. 

Wat is dubbel boekhouden?

Dubbel boekhouden is een methode van boekhouden, waarbij elke transactie of gebeurtenis op zijn minst op twee verschillende manieren wordt geadministreerd.  Je boekingen worden zowel op de creditkant als op de debitkant op een grootboekrekening geboekt. 

Wikipedia geeft een uitstekende omschrijving van het begrip dubbel boekhouden. 


Ficsus.nl verstaat het vak van dubbel boekhouden. Bij ons vindt een dubbele controle plaats. Dit concept van 'dubbel boekhouden' doet lang niet iedereen. 

Wat is enkelvoudig boekhouden?

In plaats van dubbel boekhouden bestaat er ook de term enkelvoudig boekhouden. Dit wordt ook wel enkel boekhouden genoemd. Wikipedia geeft hiervoor ook een uitstekende omschrijving

Het betreft een eenvoudig systeem van boekhouden, waarin men de veranderingen in bezittingen en schulden weergeeft, en periodiek en balans en resultatenrekening opmaakt


Door de verdergaande automatisering levert enkelvoudig boekhouden tegenwoordig vrijwel geen tijdbesparing meer op. Er wordt dan enkel rekening gehouden met financiële bewegingen van schulden en vorderingen. Je kan niet rechtstreeks een balans maken van bezittingen, vorderingen en schulden, zoals dat wel kan bij het dubbel boekhouden. 


Tips voor online boekhouden

De belangrijkste tip voor boekhouden voor zzp is te letten op de veiligheid. Alhoewel de veelvoud aan aanbieders zegt dat ze veilig online boekhouden, is dit zeker niet het geval. 

Er is maar één objectief keurmerk dat garandeert dat boekhouden veilig is. Dit betreft het keurmerk Zeker-Online.

 

Boekhouden met keurmerk Zeker-Online

Dit keurmerk, ontwikkeld door de Belastingdienst, kan alleen verkregen worden nadat er bijna 300 strenge nomen op het gebied van veiligheid en juistheid van boeken gedurende 6 maanden door een externe auditor is vastgesteld. 

Bekijk nu het normenkader in pdf. 


Ga NOOIT boekhouden bij een partij die geen keurmerk ZEKER-ONLINE heeft. Zie voor meer informatie over welke partijen het keurmerk hebben behaald op de site van keurmerk Zeker-Online. 

 

Let naast de veiligheid bij online boekhouden ook op de doelgroep waarvoor het online boekhoudprogramma is bedoeld, of het programma eenvoudig is, en wat de prijs van online boekhouden is.

Ficsus.nl Boekhouden Compleet is speciaal gemaakt voor zzp'ers. Wij vinden ook dat online boekhouden niet duur hoeft te zijn. Sommige aanbieders rekenen wel €79,00 per maand.

Wij vinden dit niet nodig. Je kunt bij ons al boekhouden voor slechts €12,50 per maand!


Conclusie boekhouden voor zelfstandige zonder personeel

Wil je als zzp'er starten met boekhouden? Eigenlijk zijn er twee zaken van belang. Kies voor een boekhouden-zzp partij waar je je goed bij voelt. Kies dus voor een partij die online boekhouden specifiek aan zzp’ers aanbiedt, en daarnaast voor een partij die de veiligheid goed op orde heeft.

Dit laatste kan je ook eenvoudig zien aan het Keurmerk Zeker-Online. Heeft een partij dit keurmerk dan zit het goed.

Heeft een partij dit keurmerk niet, dan raden wij sterk af je belangrijkste gegevens aan deze partij toe te vertrouwen.

Ficsus.nl richt zich uitsluitend op zzp’ers. Bij ons krijg je niet te maken met zaken die voor een zzp-boekhouding niet relevant zijn. Daarnaast is Ficsus.nl de trotse bezitter van het Keurmerk Zeker-Online. Een keurmerk dat slechts wordt toegekend nadat er door een externe (en dure) auditor is vastgesteld dat het boekhoudprogramma aan 288 zeer strenge (veiligheids)eisen voldoet.  

Ben je geïnspireerd om met online boekhouden aan de slag te gaan? Ik hoor graag wat je van het blog vond en of je daadwerkelijk iets wijzer bent geworden over de mogelijkheden om je boekhouding online onder te brengen!

DOWNLOAD DIT BLOG NU OOK IN PDF:

- Boekhouden zzp: Dit moet je weten!