zzp in de bouw

Zzp'ers in de bouw, afschaffing VAR-verklaring

Vanaf 1 mei 2016 is het zover. Je krijgt dan niet meer te maken met de VAR-verklaring. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) neemt de plaats over van de VAR-verklaring.

De nieuwe wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer verantwoordelijk voor de arbeidsverhouding neer te leggen bij de opdrachtgevers. 

De VAR-verklaring bood opdrachtgevers vrijwaring voor belastingen en sociale premies, maar zelfstandigen niet. Zelfstandigen konden geen rechten aan een VAR-verklaring ontlenen.

De Belastingdienst had hierdoor weinig mogelijkheden om te handhaven bij opdrachtgever die werkte met schijnconstructies.


Meerdere opdrachtgevers

De laatste jaren zijn veel werknemers uit de bouw na het beëindigen van een dienstbetrekking gestimuleerd om als zzp'ers aan de slag te gaan. Veel van hen zijn weer bij hun oude werkgevers aan de slag gegaan. Een zzp'er kreeg, in de periode dat de VAR-verklaring van toepassing was, vaak te horen dat zij wel meer opdrachtgevers moesten hebben.
Het is nu van belang voor die zzp'er om heel duidelijk te voldoen aan de afspraken die worden overeengekomen met hun opdrachtgever. Graag wil ik jullie de volgende tips meegeven:

  • Ga niet alleen aan de slag bij je voormalig werkgever;
  • het is van belang om vast te leggen dat je zelf je vervanger aanwijst, in het geval je de opdracht niet zelf uitvoert;
  • het is niet noodzakelijk om per project een overeenkomst te sluiten met de aannemer. Informeer bij je werkgever of dit noodzakelijk is en 
  • gebruik zoveel mogelijk je eigen gereedschap. Wat te doen als je als zzp'er één keer je spijkers vergeet? Dan is er sprake van een 'incident' zei secretaris Erik Wiebes van Financiën, en volgt er geen boete.


De belastingdienst 

De Belastingdienst controleert naleving van de wet pas vanaf mei 2017, want eerst volgt een overgangsjaar en worden problemen verholpen. Deze overgangsregeling geldt voor alle VAR-verklaringen voor 2014 en 2015, zolang je hetzelfde werk onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden.

Ben je als zzp'er werkzaam in de bouw en op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma? Met het ijzersterk gereedschap van Ficsus.nl doe je eenvoudig je boekhouding. Ook voor bouwvakkers zonder boekhoudkennis.

Vele loodgieters, timmermannen, stukadoors, elektriciens, aannemers, tegelzetters en kraanmachinisten en veel andere zzp'ers in de bouw gingen je voor. Probeer Ficsus.nl nu 35 dagen gratis en ervaar de eenvoud.