Je privéauto ook zakelijk gebruiken?

Je gebruikt de privéauto ook voor zakelijke doeleinden, dan kan je deze declareren bij je eigen bedrijf. Dit geldt ook voor een huurauto. Het bedrag dat je mag aftrekken voor zakelijke ritten bedraagt €0,19 per gereden kilometer.

Bereken je de kilometers door aan de opdrachtgever dan moet je hierover btw betalen. Het tarief van de kilometers volgt het btw-tarief van je gedeclareerde uren.  

Je mag geen btw aftrekken als je auto tot het privévermogen wordt gerekend. Gebruik je de privéauto ook zakelijk, dan mag je de btw op onderhoud, reparatie en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto zakelijk gebruikt.

De rittenadministratie moet inzicht geven welke kilometers zakelijk dan wel privé gereden zijn. Van zowel de onderhoudskosten als de benzinekosten mag je de btw aftrekken in verhouding met de kilometers die zakelijk gereden zijn. 

In de rittenregistratie van Ficsus.nl vul je eenvoudig de kilometers in die je zakelijk of privé hebt gereden. Vervolgens rekent Ficsus.nl automatisch de verhouding voor je uit tussen zakelijk en privé gereden kilometers.

Uit het bovenstaande voorbeeld blijkt dat in het totaal 180 kilometer is gereden. Daarvan is 100 kilometer zakelijk en 80 kilometer privé. Dit is ongeveer de verhouding 3/5 en 2/5. Je betaalt bijvoorbeeld €600 aan btw en onderhoud. Dan is 3/5 voor rekening van het bedrijf te boeken en 2/5 is privé.  

Bespaar op inkomstenbelasting

Stappenplan voor zzp'ers

Beparen op inkomstenbelasting
Download gratis e-book