Hoe verwerk je reiskosten met openbaar vervoer in je boekhouding?

Je verwerkt reiskosten met openbaar vervoer als volgt in je boekhouding: 

Stel je reist deels met de eigen auto en deels met openbaar vervoer.

Aangezien je twee verschillende kosten op één factuur wilt boeken, dien je de volgende stappen te doorlopen in Ficsus.nl. 

 1. Klik op de roze knop 'uitgaven' en vervolgens rechts op 'uitgebreide modus'
 2. Vul de velden in: omschrijving, relatie, factuurdatum en factuurnummer.
 3. Vul op de eerste regel de kosten voor je auto in en selecteer 'kosten voor mobiliteit'.
 4. Klik vervolgens op 'nieuwe regel toevoegen' en vul de velden in voor de kosten van openbaar vervoer en selecteer ook 'kosten voor mobiliteit'.

Welke grootboekcode gebruik je voor zakelijk gereden kilometers?

Er zijn twee mogelijke oplossingen, waarbij je de zakelijke kilometers tegen 0,19 euro/km. kunt verwerken: 

 1. Je voert de kilometers in als kosten, en betaalt deze kosten daadwerkelijk met je zakelijke rekening aan privé. Dit voelt misschien vreemd, maar dit is wel wat er boekhoudkundig gebeurt: je zaak maakt kosten die je aan privé moet betalen.
 2. Je voert de kilometers niet in als kosten, maar houdt ze alleen bij middels de rittenregistratie in Ficsus.nl. De verrekening van privékilometers doe je aan het eind van het jaar bij je jaaraangifte.

Hoe boek ik de investeringsaftrek bij een nieuwe auto?

Het kan inderdaad zijn dat je bij investeringen recht hebt op een investeringsaftrek. Dit bedrag heeft echter te maken met je inkomstenbelasting. Het hoort dus niet thuis in je zakelijke boekhouding. 

Het bedrag aan investeringsaftrek wordt door de Belastingdienst berekend bij het invullen/verwerken van je aangifte inkomstenbelasting.  

Hoe verwerk ik financial lease in mijn boekhouding?

Je verwerkt de financial lease als volgt in je boekhouding:

Voorbeeld:

Binnenkort komt er een bedrijfswagen. Deze moet op de balans van de onderneming. Ik ga financial leasen bij de bank. Een bedrag van 26.000 wordt rechtstreeks door de bank aan het autobedrijf betaald. Ik betaal de btw en nog een extra bedrag van 3000 euro. Hoe neem ik dit op in de boekhouding. Ik ontvang de factuur, maar van deze factuur betaal ik alleen 3.000 euro en de btw. De rest betaalt de bank. Hoe zorg ik dat de bus netjes op de Balans komt zonder dat de volledige factuur wordt afgeschreven van mijn bankrekening?

Volgende maand ga je een bedrijfswagen aanschaffen voor je onderneming. Je geeft aan dat €26.000,- door de bank wordt betaald aan het autobedrijf. Dit betekent dat je onderneming het economisch eigendom bezit van de auto en de bank het juridisch eigendom.

Je kunt de volgende stappen doorlopen om je auto correct in te voeren in Ficsus.nl: 

 1. Klik op de roze knop 'uitgave' en daarna op de link 'uitgebreide modus'. Hierin vul je alle velden in.
  • De totale waarde van de auto incl. btw tot de betaling; hierbij maak je geen gebruik van de afschrijvingsmogelijkheden.
  • de betaling kan je in twee delen boeken: de €26.000,- en de €3.000,- + btw. Allebei dienen ze ten laste van je gewone bankrekening te komen.
 2. Je maakt een nieuwe lening ter waarde van €26.000,- aan met bijv. de naam 'financial lease' en je selecteert je zakelijke bankrekening. Je stort het bedrag op de gewone zakelijke bankrekening; je banksaldo in Ficsus.nl komt dan weer overeen met het saldo volgens de bank.

Onder welke kostenpost vallen reiskosten?

Reiskosten zou je kunnen schalen onder kosten voor mobiliteit, maar als je dit prettig vindt zou je hiervoor ook een type kunnen aanmaken 'reiskosten internationaal'.

Dit doe je door - nadat je ingelogd bent - naar Instellingen te gaan (rechtsonder) --> grootboekcodes --> grootboekcode toevoegen --> dan naam invullen (reiskosten internationaal), type is kosten (vul je Inkomsten in, dan komt ie bij de IN-knop te staan) en btw is 21% (of anders als je de kosten in het buitenland maakt).