Informatie over boekhouden... Check onze laatste blogs!

Wat is winst uit onderneming?

Winst uit onderneming is de winst die een natuurlijk persoon uit een eenmanszaak, een vof of maatschap geniet. Deze winst wordt belast in box 1 van de Wet inkomstenbelasting 2001.  

Je berekent de winst uit onderneming door de winst te verminderen met de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling

Wil je dat de belastingdienst je inkomsten kenmerkt als winst uit onderneming, dan moet je aan de volgende vuistregels voldoen: 

 

Wat is een winst- en verliesrekening?

De winst- en verliesrekening is een overzicht van de opbrengsten en kosten van een onderneming gedurende een periode, meestal een jaar. Het is samen met de balans en het kasstroomoverzicht onderdeel van de jaarrekening.

Een winst- en verliesrekening wordt ook wel resultatenrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genoemd. Het saldo van de winst- en verliesrekening is over een bepaalde periode behaalde winst (positief saldo) of het geleden verlies (negatief saldo). Het verschil met een balans is dus dat je op een winst- en verliesrekening alle inkomsten afzet tegen je uitgaven en op een balans alle bezittingen afzet tegen de manier waarop deze gefinancieerd zijn.

Een winst- en verliesrekening wordt een geconsolideerde winst- en verliesrekening als deze betrekking heeft op een groep van entiteiten.

Elke onderneming maakt een winst- en verliesrekening en voor sommige vennootschappen is het verplicht om een jaarrekening en dus een winst- en verliesrekening op te stellen. Het vaststellen van de resultaten is best gecompliceerd. Dit komt omdat er rekening moet worden gehouden met de toekenning van kosten aan meerdere boekjaren, zoals afschrijvingskosten.

De winst- en verliesrekening kan een verticale of een horizontale vorm hebben. Bij de verticale vorm wordt als eerste de omzet genoemd. Daaronder komen de kosten en helemaal onderaan staat de winst. Dit wordt ook wel de staffelvorm genoemd. Bij de horizontale winst- en verliesrekening is er (net als bij de balans) sprake van twee kolommen. Aan de ene kant staan de opbrengsten en aan de andere kant de kosten. Dit wordt ook wel de scrontovorm genoemd.

 

Wat is winst voor belastingen?

De winst voor belastingen is het resultaat dat een onderneming ook daadwerkelijk geboekt heeft met de bedrijfsvoering. Hier zijn alle kosten en opbrengsten die een bedrijf gemaakt heeft, in opgenomen.


Dit is exclusief de belastingen die een onderneming moet betalen en daarom wordt het 'winst voor belastingen' genoemd. Dit is een betere indicator van hoe goed het gaat met het bedrijf dan wanneer je dit na aftrek van de belastingen doet.

Per ondernemingsvorm verschilt het welke belastingen je moet betalen en het kan dus zijn dat de ene onderneming eigenlijk beter gepresteerd heeft dan de andere maar meer belasting heeft moeten afdragen.

Je berekent de winst voor belasting door eerst de brutowinst te berekenen (opbrengsten uit verkoop min de productiekosten) en de bedrijfskasstroom te berekenen (brutowinst min operationele kosten). Operationele kosten zijn kosten voor personeel en eventuele verkoopkosten.

Bij dit bedrag worden de operationeel opbrengsten opgeteld. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit licenties.

Van de bedrijfskasstroom worden vervolgens de afschrijvingen op kapitaalgoederen, leningen en overige zaken afgetrokken. Het overgebleven bedrag is het bedrijfsresultaat. Dit resultaat verminder je met het financieel resultaat (rentekosten, opbrengsten van beleggingen etc.) en zo wordt de winst voor belastingen berekend.

 

Voorbeeld winst- en verliesrekening

Voorbeeld van een winst- en verliesrekening? In het boekhoudprogramma van Ficsus.nl kun je heel eenvoudig een winst- en verliesrekening maken. Onderstaand een voorbeeld:

Voorbeeld van een winst- en verliesrekening

 

Voor vennootschappen is het verplicht om een jaarrekening en dus een winst- en verliesrekening op te stellen. Het vaststellen van de resultaten is best gecompliceerd. Dit komt omdat er rekening moet worden gehouden met de toekenning van kosten aan meerdere boekjaren, zoals afschrijvingskosten.

De winst- en verliesrekening kan een verticale of een horizontale vorm hebben. Bij de verticale vorm wordt als eerste de omzet genoemd. Daaronder komen de kosten en helemaal onderaan staat de winst. Dit wordt ook wel de staffelvorm genoemd.

Bij de horizontale winst- en verliesrekening is er (net als bij de balans) sprake van twee kolommen. Aan de ene kant staan de opbrengsten en aan de andere kant de kosten. Dit wordt ook wel de scontrovorm genoemd.

Voorbeeld winst en verliesrekening

 

Voorbeeld van een resultatenrekening?

Voorbeeld van een resultatenrekening? Je kunt een resultatenrekening opstellen in een verticale dan wel een horizontale vorm. Gebruik je de verticale vorm dan vermeld je als eerste de omzet. 

 

Voorbeeld van een resultatenrekening


Daaronder staan de kosten en helemaal onderaan de winst. Men noemt dit ook wel een resultatenrekening in staffelvorm. 

Je kan er ook voor kiezen om de resultaten op te maken in horizontale vorm. Je maakt dan gebruik van 2 kolommen, net zoals bij de balans. Je vermeldt aan de ene kant de opbrengsten en aan de andere kant de kosten. Men noemt dit ook wel een resultatenrekening in scontrovorm

Een voorbeeld van een resultatenrekening

Wat is een resultatenrekening?

Resultatenrekening, ook wel winst-en verliesrekening genoemd, vormt een onderdeel van de jaarrekening. Het geeft je inzicht in de kosten en opbrengsten van een onderneming in een bepaalde periode. 

 

Resultaten zijn onder te verdelen in gewone resultaten, bijzonderen resultaten en buitengewone resultaten. Uit de normale bedrijfsuitoefening komen de gewone resultaten naar voren. De bijzonderen resultaten komen ook voort uit de normale bedrijfsvoering maar kenmerken zich door hun incidentele karakter. 

De resultatenrekening kan categorisch of functioneel worden opgemaakt. Bij de categorische resultatenrekening splits je kosten naar soort. De omzet wordt tegen de kosten van de productie afgezet. De productwaarde van de omzet wordt hier buiten beschouwing gelaten. 

Een functionele resultatenrekening wordt de omzet juiste tegenover de kosten van de omzet gezet. De posten worden herleid naar de functies van de onderneming. 

 

Wat zijn afschrijvingskosten computer?

Een computer heeft te maken met afschrijvingskosten. Je computer wordt immers ieder jaar minder waard. 

De Fiscus ziet de aanschaf van een laptop als een investering. Het is daarom niet toegestaan om alle kosten in een jaar af te trekken. Je moet dit afschrijven

Je verdeelt de kosten over de jaren waarin je van de laptop gebruik maakt. De afschrijvingen laten de waardedaling van de computer zien over een bepaalde periode. 

De computer moet echter wel minimaal €450 gekost hebben. Ligt dit bedrag lager, dan mag je de kosten wel in het jaar van aanschaf volledig aftrekken.