Is een balans inclusief btw?

Een balans is altijd inclusief btw.  Je bent immers verplicht om over je verkopen btw aan de klant door te berekenen en over je inkopen moet je meestal btw betalen. Wanneer je gaat boekhouden in Ficsus.nl hoef je niet zelf een balans te maken. Ficsus.nl verzorgt dit voor jou. Het enige wat je moet doen is je inkomsten en uitgaven in te vullen.  Om je toch beter inzicht te geven in de werking van de balans hieronder een praktijkvoorbeeld. 

Btw op de balans in de praktijk

Je hebt met btw te maken als je inkopen of uitgaven doet. De btw verwerk je in principe op de balans totdat je btw-aangifte doet. In een voorbeeld wil ik je duidelijk maken hoe btw op de balans werkt. Stel je koopt voor €2.000 aan voorraad. Over dit bedrag moet je 21% btw betalen. De voorraad komt echter zonder btw op de balans te staan. De btw wordt apart verwerkt op de balans.  Aan de creditkant verschijnt er ook een post, namelijk: crediteuren voor een bedrag van €2.420. 

Je mag de btw die je betaalt op de voorraad terugvragen doormiddel van voorbelasting. Je hebt in feite een vordering op de Belastingdienst. Om die reden ontstaat er een post 'te vorderen btw' aan de debetzijde van de balans. Deze post betreft vlottende activa. 

Omschrijving Debet Credit
Voorraad 2.000  
Te vorderen BTW 420  
Crediteuren   2.420

Je hebt ook met btw te maken als je producten verkoopt. Je mag deze btw niet beschouwen als inkomsten maar als 'schuld' ten opzichte van de Belastingdienst. Je moet de btw dus afdragen. Stel je verkoopt voor €2.420 producten aan een klant. Deze klant betaalt dit in contant geld. Je ontvangt dus €2.420 in je kas. In dit bedrag zit €21% btw.