Wat zijn btw-tariefgroepen?

Een btw-tariefgroep kent verschillende tarieven btw, die voor de verschillende diensten en goederen worden gerekend. Het algemene btw-tarief in Nederland is 21%. Hier vallen de meeste goederen en diensten onder.

Btw laag is in Nederland het verlaagde btw-tarief van 6%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken, gas en minerale olie voor de tuinbouw.

Wat zijn btw tariefgroepen

Dit lage btw-tarief van 6% geldt ook voor de volgende diensten: fietsen /schoeisel / lederwaren / kleding / huishoudlinnen repareren, diensten van kappers, werkzaamheden aan woningen, cultuur, recreatie, personenvervoer, sport en diensten aan agrariërs.

Als producten of diensten niet onder één van deze twee categorieën vallen dan horen deze onder het 0% tarief. Dit kan bijvoorbeeld gelden als je zaken doet met het buitenland.

Veel startende ondernemers bekijken de prijslijsten van hun belangrijkste concurrenten om achter de geldende btw-percentages in een branche te komen. Daarnaast staan op de site van de Belastingdienst (link) alle btw-percentages en de regels duidelijk omschreven.

Btw-tariefgroepen