Is boekhouden moeilijk?

Als zzp'er of ondernemer is het vanaf de start van je onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden én verplicht om aan het einde van het jaar een balans en een winst- en verliesrekening op te (laten) stellen.

Boekhouden is niet zo moeilijk als je het stappenplan kent en de dingen waar je niet goed in bent, op tijd uitbesteedt. Als je hiermee wacht dan stapelen de facturen en bonnetjes zich op en wordt de drempel om je boekhouding te gaan doen of om naar een boekhouder of accountant te stappen vaak alleen maar groter.

Hieronder hebben we een kort stappenplan gemaakt over het opzetten van een boekhouding, om het begin wat makkelijker voor je te maken.

Stap 1: Openingsbalans maken

Bij de start van je onderneming en dus de start van je boekhouding, stel je een openingsbalans op. Hierop staat beschreven met welke middelen je jouw onderneming begint. Meer weten over hoe je een balans opstelt? Kijk dan bij Wat is een balans? en bij Openingsbalans.

Gedurende het jaar zal deze balans veranderen door uitgaven die je doet en inkomsten die je binnen krijgt. Deze veranderingen in de balans leg je vast in stap 2: de winst- en verliesrekening.

Als zzp'er zal je openingsbalans in de praktijk vaak bestaan uit vaste activa en liquide middelen aan de debetzijde en uit eigen vermogen aan de creditzijde.

Stap 2: Winst- en verliesrekening opstellen

Op de winst- en verliesrekening houd je bij wat er verandert op je balans: een overzicht van alle kosten en opbrengsten van je bedrijf in één jaar. Om het overzichtelijk te houden worden de kosten en opbrengsten vaak geboekt onder grootboekrekeningen. Voor meer informatie hierover, kijk je bij Wat is een grootboek?.

Stap 3: Goed bijhouden en hulp vragen bij zaken waar je niet uitkomt

Als je alles goed categoriseert, houd je je boekhouding overzichtelijk en is het helder voor jou, de Belastingdienst en je boekhouder wat de financiële status van je bedrijf is. Zo weet je altijd welke middelen je nog tot je beschikking hebt, wanneer je je koers bij moet sturen en kan je de voortgang van je bedrijf goed monitoren

Kom je er zelf niet uit? Goede boekhoudsoftware kan je veel werk schelen en alles overzichtelijk voor je maken. Vraag bij Ficsus.nl gratis een oriënterend gesprek aan om te kijken waar we je mee kunnen helpen.