Is een boekhouder verplicht?

Grotere bedrijven zoals BV's zijn verplicht om een boekhouder of accountant in te huren, omdat deze bedrijven een goedgekeurde accountantsverklaring aan de jaarrekening moeten toevoegen. Zzp'ers en kleine ondernemers zijn niet verplicht een jaarrekening op te stellen en daarom is het voor hen ook niet verplicht de administratie uit te besteden.

Wel kan een boekhouder je veel tijd en frustratie schelen als je zelf te weinig kennis of tijd hebt om dit goed te doen. Het opstellen en bijhouden van een overzichtelijke en goede administratie is namelijk wel verplicht voor de Belastingdienst en eventuele andere betrokkenen zoals investeerders.

Aangifte Inkomstenbelasting

Voor zzp'ers / eenmanszaken is het wel verplicht om elk jaar de aangifte Inkomstenbelasting te doen. Hiervoor moet je een geordende en volledige administratie hebben. Mocht je dit niet hebben, of stuur je de aangifte niet binnen de gestelde tijd in, dan kan het je fikse boetes van de Belastingdienst opleveren. Een paar dagen te laat met het insturen van je aangifte Inkomstenbelasting kost je vaak minstens een boete van 50 euro. Mocht je boekhouden moeilijk vinden of er te weinig tijd voor hebben, kan je dit geld daarom het beste aan een boekhouder of accountant besteden.

Aan welke eisen moet mijn administratie voldoen?

De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan je administratie. Het is verplicht om bij te houden hoeveel uren per maand je aan je bedrijf besteedt en om de reiskosten en rittenadministratie bij te houden. Daarnaast moet je facturen en bankafschriften bewaren. Voor een aantal zaken is er zelfs een bewaarplicht van zeven jaar: onder andere voor het grootboek, je debiteuren- en crediteurenadministratie, de in- en verkoopfacturen, de voorraadadministratie, bankafschriften, agenda's en loonadministratie.

Een boekhouder of accountant kan dit overzicht voor je bewaren én aangeven welke documenten nog missen. Daarom is het goed om voor jezelf de voor- en nadelen van het inhuren van een boekhouder op een rijtje te zetten en te beslissen of je het geld dat het je kost, niet weer op een andere manier terug verdient.