Wat is het rekeningschema?

Het rekeningschema is een lijst van grootboekrekeningen (of tegenrekeningen) waarmee alle ingevoerde boekstukken zoals facturen, bonnen en afschriften worden gecategoriseerd. Het is dus een verzameling van financiële categorieën.

In boekhoudprogramma's staan deze categorieën al voor je ingesteld. Daarom is veel kennis van rekeningschema's tegenwoordig niet echt meer nodig. Er zijn in principe drie hoofdgroepen van categorieën in het rekeningschema:

  • Omzetcategorieën, hierin staan alle verkopen (de omzet).
  • Kostencategorieën, hierin staan alle kosten.
  • Balanscategorieën, hierin staan de bezittingen en schulden

Een rekeningschema is bedoeld om op één bepaalde manier codes toe te kennen aan de verschillende grootboekrekeningen. Zo kan je gemakkelijk informatie vinden over facturen / bonnetjes / afschriften voor één bepaalde grootboekrekening.

Voor verschillende sectoren zijn verschillende rekeningschema's te vinden. Een overzicht van een algemene indeling voor een rekeningschema vind je bijvoorbeeld op de site Boekhouden voor Beginners.

Wat is een uniform rekeningschema?

Een uniform rekeningschema is een rekeningschema met codes die door alle bedrijven hetzelfde gebruikt worden in een bepaalde sector.