Wat is de VAMIL-regeling?

De VAMIL-regeling staat voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Dit zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers.

Met deze regeling kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven. Vanaf 2011 zit er op deze regeling een beperking. Je kunt namelijk maar tot 75% afschrijven. Door gebruik te maken van willekeurig afschrijven verlaag je de fiscale winst in een jaar en betaal je dus minder belasting. Dit geeft je als ondernemer een rente- en liquiditeitsvoordeel. 

Naast deze regeling kun je ook gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze regeling kun je ook de fiscale winst verlagen. Ook op deze regeling zit een beperking. Je kun tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. 

Deze 2 regelingen worden vaak met elkaar gecombineerd, maar zijn echter tot verschillend van elkaar. Ze maken gebruik van een gezamenlijke Milieulijst. Op deze lijst vindt je de bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de 2 genoemde regelingen. Je kunt deze lijst inzien op de site van RVO.nl.

Op de site van de Belastingdienst staan de voorwaarden wanneer men in aanmerking komt voor de MIA- en VAMIL-regelingen:

Hoe kan je gebruik maken van deze regeling? Allereerst dien je binnen 3 maanden na de investering een melding te doen bij RVO.nl. Je krijgt van deze instantie vervolgens een ontvangstbevestiging die je in je boekhouding dient te bewaren.