Wat is de verleggingsregeling?

De verleggingsregeling is het verleggen van de btw naar een andere ondernemer. Als je btw in rekening brengt over je omzet, dan betaal je die btw aan de Belastingdienst. In een aantal gevallen betaal jij als ondernemer niet die btw, maar betaalt de ondernemer aan wie je de diensten of goederen levert die btw. Je 'verlegt' dan de btw naar deze ondernemer. Dit is de verleggingsregeling.

Wat is de verleggingsregeling

 

Hoe gaat deze regeling in zijn werk?

De verleggingsregeling werkt als volgt. Wanneer je btw-verlegd toepast, dan zet je op de factuur 'btw-verlegd'. Je vermeldt daarbij op de factuur het btw-nummer van de ondernemer naar wie je btw verlegt. 

In de btw-aangifte vul je in voor welke omzet je de btw verlegt. Is de btw naar jezelf verlegd? Dan vul je de vergoeding die je betaalt en de naar jezelf verlegde btw in. 

In de meeste boekhoudprogramma's wordt de verleggingsregeling automatisch toegepast. Je hoeft alleen maar bij het inboeken aan te geven dat de verleggingsregeling is toegepast. Hieronder staat een voorbeeld van de verleggingsregeling in Ficsus.nl Boekhouden Compleet. Deze is automatisch verwerkt in de btw-aangifte.