Wat is het verschil tussen uitgaven en kosten?

Het verschil tussen uitgaven en kosten is vaak lastig te maken. Ze worden in het dagelijks spraakgebruik vaak door elkaar gebruikt. Je kunt kosten het best omschrijven als uitgaven of betalingen die minder waard worden. 

Aan de hand van een voorbeeld zal ik je proberen dit duidelijk te maken. Stel je koopt een nieuwe bestelbus voor je onderneming. De aanschaf van deze bus bedraagt €6.000. Over 5 jaar verwacht je dat die bus nog €1.000 waard is. De waardedaling van de bus is dus €1.000 per jaar. 

Deze waardedaling van de bus wordt ook wel afschrijving genoemd. in het eerste jaar hebt je dus een uitgaven gedaan van €6.000. De waardedaling van de bus kan je zien als kosten en bedragen €1000 per jaar. 

In de jaren die volgen heb je geen uitgaven meer voor de bestelbus. Je hebt dan wel te maken met andere kosten. Je kunt denken aan:

  • Verzekeringen
  • Brandstof
  • Onderhoud
  • Wegenbelasting

Je ziet dus aan de hand van dit voorbeeld dat kosten niet hetzelfde zijn als uitgaven. 

Leuk praktijkvoorbeeld: stel je loopt in een autozaak. Je vraagt aan de verkoper: wat kost die auto? Dan zal de verkoper aan de hand van bovenstaand voorbeeld eigenlijk een ander antwoordt moeten geven dan dat je daadwerkelijk bedoeld. 

Je wilt namelijk weten hoeveel je moet betalen en niet wat de auto daadwerkelijk kost.