Inschrijven kvk zzp?

Als zzp moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt overigens voor iedere onderneming. Voordat je je inschrijft, moet je kiezen hoe je jezelf in laat schrijven: als besloten vennootschap of als eenmanszaak.

Aangezien er aan het opstarten van een besloten vennootschap veel haken en ogen zitten, schrijft 99% van de zzp'ers zichzelf in als eenmanszaak. Vooral de fiscale voordelen van een eenmanszaak zijn tijdens de start interessant.


De Kamer van Koophandel zorgt, naast het bevorderen de handel in het algemeen, ook voor educatie en workshops zoals bijvoorbeeld informatiedagen voor starters. Je kan je gemakkelijk online inschrijven via deze link.

Nadat je de benodigde gegevens hebt ingevuld, zal er een afspraak met je worden gemaakt om de daadwerkelijke inschrijving te formaliseren.

Eigenlijk kan je je onderneming pas een week voor het daadwerkelijke starten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Mocht je echter eerder een inschrijving nodig hebben voor bijvoorbeeld het openen van een bankrekening, dan kan je jezelf inschrijven als onderneming die voorbereidingshandelingen treft om als zzp'er te starten.

Je moet dan wel kunnen aantonen dat je daadwerkelijk van plan bent om te starten. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig 50 euro en is het startschot van jouw zzp-carrière!