Regels werken vanuit huis?

Welke regels zijn er voor werken vanuit huis? Je ben vaak als startende ondernemer niet in staat om bedrijfsruimte te huren of te kopen. In dat geval is werken vanuit huis een goed alternatief. Je zolder, garage of rommelkamer is snel omgebouwd tot een werkkamer. 


Er zitten helaas een aantal haken en ogen aan het werken vanuit huis. Hierbij een overzicht van de aandachtspunten voor werken vanuit huis.

Let op het bestemmingsplan

In het bestemmingsplan van de gemeente staat aangegeven welke activiteiten je vanuit huis mag uitvoeren. De gemeente maakt daarbij onderscheidt tussen verschillende beroepsgroepen. Een aantal beroepsgroepen zijn toegestaan om vanuit huis uit te voeren en andere zijn verboden. 

Win daarom van te voren informatie in bij de gemeente om niet voor verrassingen te staan. 

Groei niet door tot een bedrijfspand 

Je moet ervoor waken dat je huis niet uitgroeit tot een bedrijfspand. Door de bank genomen mag je 1/3 van je huis gebruiken als bedrijfspand. Gemeentes hanteren verschillende percentages, dus let hier op! 

Het is ook niet toegestaan om zichtbare reclame te maken op je woning. Het woongebied is immers voorzien om te wonen en niet om actief je bedrijf te promoten. 

Tip!

Creëer een omgeving waarin je goed en professioneel kunt werken. Je ben namelijk met je werk bezig en niet met privézaken.