Is een balans verplicht?

Als zzp'er of ondernemer is het vanaf de start van je onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden én verplicht om aan het einde van het jaar een balans en een winst- en verliesrekening op te (laten) stellen. Een balans is dus verplicht.

Op deze balans staat de stand van zaken van je bedrijf. De balans wordt doorgaans opgemaakt per jaar, op 31 december. Meer weten over wat er precies op de balans staat? Kijk dan bij 'Wat is een balans?'.

Op de winst- en verliesrekening staan de omzet (ex. btw) en de kosten (ex. btw) van je bedrijf. Deze bedragen worden overgenomen (door jou of, als je je boekhouding hebt uitbesteed, door je boekhouder of accountant) voor de aangifte Inkomstenbelasting.

Het hebben van een balans is niet voor niets verplicht: naast dat de Belastingdienst dan een overzicht heeft van jouw uitgaven en inkomsten, heb je zelf ook een goed overzicht. Zo weet je altijd welke middelen je nog tot je beschikking hebt, wanneer je je koers bij moet sturen en kan je de voortgang van je bedrijf goed monitoren.

Met een boekhoudprogramma is het gemakkelijk om je boekhouding bij te houden en dan is het opstellen van je balans aan het einde van het jaar niet zo moeilijk meer.

Geld besparende tip: jaarrekening niet verplicht voor zzp'ers

Wat vaak niet verplicht is, maar wat veel zzp'ers toch laten doen omdat ze denken dat het verplicht is: het opstellen van een jaarrekening.  Een jaarrekening is een getailleerd jaaroverzicht van je bedrijf met een uitgebreide balans- en winst- en verliesrekening (met toelichting en kengetallen).

Deze jaarrekening kost vaak honderden euro's om te laten opstellen en is niet verplicht voor ondernemers met een eenmanszaak. Heb je een B.V., dan is een jaarrekening wel verplicht. Wel ligt het aan de grootte van je bedrijf hoe uitgebreid je jaarrekening dient te zijn. Voor meer informatie over jaarrekeningen, kijk je bij Wat is een jaarrekening? en Hoe stel je een jaarrekening op?.