Hoe start ik een eigen bedrijf?

Je start een eigen bedrijf zeer eenvoudig. Je hebt allereerst te maken met algemene regels. Deze worden hieronder verder uitgewerkt. Daarnaast heb je nog te maken met een stukje lef en durf.

Je kent het wel: je hebt diverse ideeën in je hoofd, maar weinig zaken komen echt tot uitvoer. Soms moet je gewoon starten om te ervaren of iets wel of niet werkt. 

Kies je rechtsvorm 

Als eerste stap zal je een rechtsvorm moeten kiezen. Bij de Kamer van Koophandel geef je aan welke rechtsvorm het beste bij je past. Door de keuze van de rechtsvorm wordt de aansprakelijkheid van je organisatie en de belastingverplichtingen bepaald.

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een eenmanszaak.

Maak een ondernemingsplan

Om van je bedrijf een succes te maken, zal je een ondernemingsplan moeten schrijven. Een ondernemingsplan is voor ieder bedrijf anders. In dit plan worden de plannen uiteengezet voor je bedrijf. Je doet onderzoek naar de haalbaarheid van je plannen en of er een afzetmarkt is voor jou dienst of product. 

Vaak is een ondernemingsplan noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een financiering. Een handige checklist voor een ondernemingsplan staat op de site van ondernemingsplein. 

Inschrijven bij Kamer van koophandel 

Je zal je ook moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven bestaat uit 3 stappen. Stap 1 is je voorbereiden op je inschrijving. Je moet digitaal een aantal vragen beantwoorden. Hierbij de link: voorbereiden op je inschrijving

Vervolgens moet je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Je moet digitaal een afspraak maken. Hierbij de link: digitaal een afspraak maken.

Tijdens je afspraak controleert een KvK-medewerker je legitimatie en of je voldoet aan de inschrijfvoorwaarden. Je betaalt eenmalig een inschrijfvergoeding van €50,-. 

Rekening openen

Om je betalingsverkeer op gang te krijgen is het natuurlijk noodzakelijk om een rekening te openen. Wij adviseren om een zakelijk rekening te openen, aangezien je graag privé en zakelijk gescheiden wilt houden. Op deze site kun je snel de verschillende banken met elkaar vergelijken. 

Bedrijfsvestiging

Als je gaat starten zal je een keuze moeten maken waar je jouw werkzaamheden wilt laten plaatsvinden. Je kunt vanaf thuis werken of bedrijfsruimte huren of kopen. Welke keuze je maakt is afhankelijk van het beroep dat je gaat uitoefenen. 

Een website 

Een website stelt je in staat om je klantenkring te vergroten en is een visitekaartje voor je bedrijf. Een website maken kost geld.  Je kan ervoor kiezen om deze zelf te maken of uit te besteden. 

Verzekering afsluiten

Je moet als ondernemer zelf je risico's afdekken. Je kan niet meer rekenen op steun van je werkgever. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en daarom zal je sommige risico's willen afdekken. Te denken valt aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Werk met een modelovereenkomst

In het verleden werkte je met een VAR-verklaring. Met deze verklaring toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever. 

Op 1 mei is echter een nieuw systeem ingevoerd. Er wordt nu gewerkt met modelovereenkomsten. Dit is voor de Belastingdienst een stuk makkelijker te controleren dan de oude regeling. 

Kies een geschikt boekhoudpakket

Bij het starten van je bedrijf raden wij aan om gelijk gebruik te maken van een boekhoudpakket. Door hiervan gebruik te maken kan je in één keer je administratie juist inregelen. Op die manier weet je precies hoe je bedrijf ervoor staat.