Wat betekent zzp

Zzp betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Het is iemand die niet in loondienst is bij een baas maar via zijn eigen bedrijf (vaak een eenmanszaak als rechtsvorm) opdrachten uitvoert en hiervoor betaald krijgt. Je hebt als zzp'er een eigen bedrijf maar je hebt geen werknemers onder je werken.

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Het zijn twee termen die niet veel van elkaar verschillen. Het zijn beiden geen rechtsvormen, maar algemeen geaccepteerde en veelgebruikte termen. Het geeft bij beide termen aan dat ze zelfstandig opdrachten uitvoeren, dat ze ondernemer zijn en niet in loondienst werken. Het betekent ongeveer hetzelfde alleen wordt de term zzp'er meer gebruikt in de ene branche en de term freelancer meer in de andere branche. De term zzp'er is daarnaast wat recenter dan de term freelancer. 

Wanneer ben je zzp'er?

Zzp betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Het is iemand die niet in loondienst is bij een baas maar via zijn eigen bedrijf (vaak een eenmanszaak als rechtsvorm) opdrachten uitvoert en hiervoor betaald krijgt. Je hebt als zzp'er een eigen bedrijf maar je hebt geen werknemers onder je werken. Zzp'er is geen officiel begrip en in de wet staat niet precies wat een zzp'er is. In de praktijk slaat de term zzp'er vooral op iemand die diensten verleent aan verschillende opdrachtgevers.

Zelfstandig ondernemer of werknemer voor de Belastingdienst

Als zzp'er is het soms lastig te bepalen of je zelfstandig ondernemer bent voor de Belastingdienst of niet. Soms denk je dat je zelfstandig bent maar ziet de Belastingdienst dit anders. Ook kan het zo zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting maar wel voor de omzetbelasting.

Het is goed om dit van tevoren goed uit te zoeken zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je opdrachtgever bijvoorbeeld niet achteraf nog werkgeverspremies voor jou moet betalen. Meer informatie over het zijn van ondernemer voor de Belastingdienst vind je hier op de website van de Belastingdienst.  

Zal ik als zzp'er starten?

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om als zzp'er aan de slag te gaan. Je kan je eigen uren bepalen en alleen de opdrachten aannemen die jij interessant vindt. Echter, vaak is het een stuk moeilijker om opdrachten te krijgen dan in het begin gedacht.

Ook moet je zelf de discipline vinden om de uren te maken die nodig zijn voor een opdracht. Het is vaak minstens zo hard werken als in een vaste baan om hetzelfde te verdienen. Ook moet je de administratie van je bedrijf bijhouden. Gelukkig zijn er voor dit laatste veel goede boekhoudpakketten voor een acceptabele prijs te vinden. En het eenmaal loopt en je zit in de flow dan heb je wel een baan die je helemaal zelf vormgeeft.

Wat zijn de eerste stappen als je beslist om voor jezelf te beginnen?

  1. doe goed marktonderzoek over de markt waar je in gaat beginnen
  2. maak een zzp ondernemingsplan
  3. kies een rechtsvorm
  4. schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  5. Bekend maken met alles omtrent de Belastingdienst en administratie
  6. Verzekeringen en pensioen regelen