Hoe word ik zzp'er?

Hoe word ik nu zzp'er? Dit is een veelgestelde vraag. Er is helaas geen handleiding beschikbaar om een zzp'er te worden. Het is allereerst van belang te weten dat zzp'ers voor de wet niet bestaan. 

Het eerste wat je moet doen is je melden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Je moet een bedrijfsnaam bedenken en een rechtsvorm kiezen.

Voordat je naar de kamer van koophandel gaat is het van belang om een bedrijfsnaam te hebben. Ook is het evident dat je jouw werkzaamheden zo goed mogelijk beschrijft. De Kamer van Koophandel zal dit willen vastleggen. Ook de rechtsvorm wordt bij de Kamer van Koophandel genoteerd. 

Je ontvangt direct bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel je btw-nummer. Met dit nummer weet de Belastingdienst dat je ondernemer bent en zal je daarom ook aanslagen gaan sturen. Je zal bijvoorbeeld aangifte omzetbelasting moeten doen. 

Je zal het nodige moeten gaan regelen. Waar haal ik mijn klanten vandaan? Ga ik vanaf huis werken of ergens een kantoorruimte huren? Daarnaast zal je moeten nadenken over de juiste verzekeringen en je zal een deugdelijke administratie moeten voeren. 

Op veel sites kun je terecht voor het vinden van de juiste informatie voor zzp'ers. Te denken valt natuurlijk aan de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. 

Het leven van een zzp'er kan prachtig zijn. Je bent van niemand afhankelijk en je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Maar onderschat het niet. Bereid je goed voor zodat je weet wat je wilt en hoe je dit gaat aanpakken.